Otvoreno još 7,7 kilometara obilaznice oko Beograda

0
335
romanolil.net

Beograd, 29. april 2021.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović prisustvovali su danas otvaranju Sektora 4 na obilaznici oko Beograda, od mosta na Savi kod Ostružnice do petlje Orlovača i Petlovo brdo, u dužini od 7,7 kilometara.

Otvaranju ovog dela obilaznice prisustvovali su i ambasadorka Kine Čen Bo, direktori Puteva Srbije i Koridora Srbije Zoran Drobnjak i Aleksandar Antić, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Vučić je tokom obilaska novoizgrađene trake auto-puta od Ostružnice do Orlovače najavio da će cela obilaznica do Bubanj potoka, gde su sada u toku radovi, biti završena za nešto više od godinu dana.

On je naveo da će onda biti izmešteni kamioni iz centra grada i da će građani imati veliku korist od obilaznice, pri čemu je najavio da će se graditi i nastavak beogradske obilaznice do Pančeva, preko Leštana i Vinče, sa novim mostom na Dunavu.

Momirović je obećao da će svi koji su uključeni u izgradnju obilaznice dati sve od sebe da do kraja sledeće godine završe sektore pet i šest kako bi se smanjile gužve i grad dodatno ekološki rasteretio.

Ambasadorka Kine je ocenila da je obilaznica oko Beograda po veličini i značaju jedan od najvećih infrastrukturnih projekata Srbije, pri čemu je izrazila zadovoljstvo zbog toga što su kineske kompanije dale svoj doprinos realizaciji tih projekata.

Ona je izrazila uverenje da će kompanija „Pauer Čajna“ uraditi sve da uspešno završi obilaznicu uz visok kvalitet radova i u ugovorenom roku.

Sektor 4 obuhvatio je radove na izgradnji leve trake auto-puta od mosta na Savi kod Ostružnice do petlje Orlovača, u dužini od 7,7 kolometara, gde je izgrađena nedostajuća leva traka auto-puta, dva tunela: Lipak i Železnik, tri mosta 9, 10 i 11, kao i preostali radovi na petlji Orlovača.

Preostaje da se završi gradnja druge trake auto-puta od Orlovače do tunela Straževica i obe trake auto-puta od Straževice do Bubanj potoka.

Završena je kompletna izgradnja petlje Orlovača sa pristupnim rampama, kao i petlja Petlovo brdo sa po dve odvojene kolovozne trake, od Metroa do petlje Orlovača, uključujući i most 24, iznad starog kružnog puta od Rakovice do Železnika.

Beogradska obilaznica je jedan od najznačajnijih projekata, čija je gradnja počela pre više od 30 godina.