Otvorena međunarodna gastronomska manifestacija „Taste of Planet“

0
228
romanolil.net

Novi Sad , 15. oktobar 2021.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević obratio se na svečanom otvaranju međunarodne gastronomske manifestacije „Taste of Planet“, koja se, u organizaciji Udruženja „The Best Fest“, održava na platou ispred novosadskog Spensa.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam podržao je ovaj festival, kao manifestaciju od velikog značaja za gastronomski turizam u Vojvodini.

„Taste of Planet“ je festival nacionalnih kuhinja u okviru kojeg će se svakog dana predstaviti po jedna strana ambasada, tačnije po jedno diplomatsko-konzularno predstavništvo, jelima koja su karakteristična za određenu zemlju, odnosno podneblje ili regiju.

Tokom manifestacije posetioci će imati priliku da uživaju u specijalitetima i osobenostima različitih nacionalnih kuhinja, da se upoznaju sa tradicijom i kulturnom baštinom tih zemalja, kao i da uživaju u bogatstvu tradicionalne i savremene muzike Kulturno-umetničkog društva ,,Folklorika“, koja će obogatiti kolorit ove priredbe. Prvi put ove godine svoju gastronomsku ponudu predstavljaju Japan, Pakistan i Južna Koreja.

Budući da turizam umnogome zavisi od tradicije i kulturnog nasleđa, upravo ovaj sektor, koji obuhvata i gastronomiju, predstavlja jednu od oblasti sa najevidentnijim i najbržim rastom, kako u evropskoj, tako i u svetskoj ekonomiji.

Prema rečima sekretara Ivaniševića, kulturološki aspekt znatno utiče i na razvoj društva, kao socijalna kategorija, upravo zbog svojih razvojnih karakteristika, dok potencijali na kojima može počivati jedan zaokružen turistički proizvod, a koji ostavlja prostora za dalje unapređenje i ulaganje, jesu i gastrononmske manifestacije, folklor, te osobenosti jednog lokaliteta, dok sami festivali objedinjuju sva ključna obeležja jednog mesta, sela, područja.

Kako bi kulturno i umetničko stvaralaštvo imalo kontinuitet u sprezi sa turizmom i brendiranjem turističkih proizvoda, trebalo bi motivisati organizatore manifestacija kako bi na adekvatan način izneli turistički proizvod na tržište.

,,Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam je izdvojio preko 70 miliona dinara za manifestacije kojih je ovog leta bilo preko 1.000 na teritoriji AP Vojvodine, počev od Egzita, koji je povećao broj stranih gostiju, do ne manje značajnog Kulturnog leta u Zmajevu, ili pak Zavičajnih dana u Subotici.

Ova manifestacija je važna kako bismo održali vezu sa svetom. Ukoliko ne putujemo, ne saznajemo i stojimo u mestu, idemo unazad“, rekao je Ivanišević.

Tokom osam festivalskih dana, u autentičnim drvenim kućicama, odvijaće se i posebna predstavka tradicionalnih i omiljenih jela karakterističnih za područje Vojvodinu.

Festival traje do 23. oktobra, a medijsku podršku daje kompanija ,,Color Media Communications“.

Izvor: PS za privredu i turizam