Osuda vandalskog čina u Novom Sadu

0
261
romanolil.net

Povodom vandalskog čina skrnavljenja bilborda u blizini Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu, koji je postavljen povodom Dana sećanja na romske žrtve holokausta, tako što je pocepan, a na stubu iscrtan keltski krst – simbol koji koriste neonacisti, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine reagovao je i najoštrije osudio ovaj u najmanju ruku, sraman čin.

„U svoje lično ime i u ime svih članova Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, pozivam nadležne organe da što pre pronađu počionice, kao i da do kraja istraže pozadinu ovakvih nemilih događaja.

Uništavanjem bilborda koji simbolizuje borbu i stradanje romskog stanovništva za slobodu današnje Evrope ne može se prekrojiti istorija koja nam govori da su Romi stradali zajedno sa srpskim i drugim slobodarskim narodima i da nam je obeležavanje Holokausta zajednička misija i poruka da se takvi zločini više nikada ne dogode.

Novi Sad i cela Srbija su stub multietničnosti i multikulturalnosti u ovom delu Evrope i ni jedan pojedinac ili organizovana grupa neće uspeti da pokvari dobrosusedstke odnose koje imaju Romi sa drugim građanima.

Pridružujem se gradonačelniku Milošu Vučeviću koji je izjavio da ovaj sraman čin nije slika Novog Sada, kao i ostalim institucijama i nevladinim organizacijama koje su osudili uništavanje bilborda“, saopštio je predsednik  Dalibor Nakić.