Održana konstitutivna sednica Odbora za obnovu i razvoj Sremskih Karlovaca

0
252
romanolil.net

Danas je u Sremskim Karlovcima održana konstitutivna sednica Odbora za obnovu i razvoj Sremskih Karlovaca, na kojoj je dogovoreno da se formira tim koji će izgraditi trogodišnji plan obnove i razvoja centra naše istorije, duhovnosti i kulture.

„Okupili smo se da bismo zajednički sagledali dosadašnje rezultate i nastavili sa obnovom Sremskih Karlovaca, uz novi trogodišnji program obnove kulturno-istorijskog nasleđa, ali i uz program podsticaja razvoja i drugih segmenata života i rada”, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Zajedno s vladikom sremskim Vasilijem, Mirović i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković obišli su Rimokatolički župni ured, Sabornu crkvu, Patrijaršijski dvor i Biblioteku.

„Završili smo sanaciju fasade Sabornog hrama, u toku su radovi na rekonstrukciji Rimokatoličkog župnog ureda, nastavljamo s radovima i na obnovi fasade Patrijaršijskog dvora”, izjavio je Mirović.

Prema Mirovićevim rečima, u toku je i priprema projektne dokumentacije za brojne infrastrukturne sadržaje u ovoj opštini.

„Uveren sam da ćemo u godinama pred nama učiniti sve da Sremske Karlovce, naše najsjajnije i najznačajnije kulturno nasleđe, oživimo i obnovimo”, izjavio je predsednik Mirović.

On je podsetio da je Pokrajinska vlada, putem Budzetskog fonda za Sremske Karlovce, izdvojila gotovo 300 miliona dinara za fazu obnove koja je u toku.

„Ono na čemu ćemo insistirati prilikom donošenja tog programa jeste da napravimo korak dalje, a to je da Sremski Karlovci dobiju kulturni centar koji bi obuhvatio sve aspekte kulture, mogućnost održavanja pozorišnih predstava, likovnih događaja, muzičkih sadržaja i festivala, ali koji bi mogao da se pretvori i u bioskopski prostor”, izjavila je potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

Prema rečima ministarke Gojković, to je ono što je potrebno Karlovcima i što bi pratilo savremene tokove stvaranja kulturnog turizma i jednog, kako je rekla, održivog razvoja ovog zaista prelepog mesta.

Vladika sremski Vasilije zahvalio je Vladi Republike Srbije i Pokrajinskoj vladi, jer su – kako je kazao – dali ogroman doprinos da bude usvojen Zakon o obnovi kulturno-istorijskog nasleđa i podsticaju razvoja Sremskih Karlovaca.

„Ovde se nalazi kultura našeg naroda, ovo je jedan dragulj koji moramo sačuvati“, izjavio je vladika sremski Vasilije.

Događaju su prisustvovali i Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, i predsednik opštine Sremski Karlovci Aleksandar Stojkečić.