OBUKA ZA ZDRAVSTVENE ROMSKE MEDIJATORKE IZ AP VOJVODINE

0
184
romanolil.net

U organizaciji Ministarstva zdravlja u okviru projekta „Hitan odgovor RS na Covid- 19 , a u saradnji sa Crvenim krstom Vojvodine i Nacionalnim savetom romske nacionalne manjine, održana je obuka romskih medijatorki iz Vojvodine.

Dr Olivera Jovanović konsultant za zdravstvo Ministarstva zdravlja jedinice za kordinaciju projekta je naglasila važnost mera zaštite: nošenje zaštitnih maski, fizička distanca, higijena ruku i vakcinacija od SARS-COV2 virusa, sa posebanim osvrtom o značaju higijene ruku dece romske zajednice koja je od velike važnosti za zaštitu zdravlja pojedinca i veoma delotvorna preventivna mera u epidemiji.

Dragan Đorđevic iz Ministarstva zdravlja i član nacionalnog saveta Roma koji predvodi zdravstvene medijatorke pohvalio je dosadašnji rad medijatorki i poželeo im i dalje uspešan rad i dobro zdravlje.

Romskim medijatorkama uručena radna odeća i obuća koja je obezbeđena iz projekta Ministarstva zdravlja.

Pokrajinska poslanica Jelena Jovanović i članica nacionalnog saveta Roma je istakla da je trinaest godina od kako se realizuje program zdravstvenih medijatorki te da su itekako vidljivi programski rezultati medijatorki.

“Danas je prisutno dvadesetak naših Romkinja koje su prošle obuku o imunizaciji, moram ne izostavno naglasiti i to da u saradnji sa pokrajinskim sekretarijatom za zdravstvo radi se akcija zapošljavanja Roma medicinara”.

Aleksandar Balinović zamenik predsednika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine je istakao akciju koju sprovode članovi nacionalnog saveta Roma, kao i drugi saradnici Roma, a tiče se deljenja letaka o vakcinaciji na teritoriji Republike Srbije, a čiji leci na romskom jeziku su dobijeni od Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.