OBRAZOVANJEM IZ “ Tame”

0
170
romanolil.net

Jelena Jovanović  pokrajinska poslanica je imala sastanak sa  direktorkom OŠ ”Ive Lole Ribara,, – Ruma, tema sastanka je bila obrazovanje.

Tom prilikom direktorka OŠ  Svetlana Kojić je ukazala na dosadašnji rad, kada je u pitanju romska zajednica te istakla da u OŠ ”Ive Lole Ribara,, – Ruma radi kao pedagoški asistent Dušica Jovanović.

“Kada se postavlja pitanje  pohađanja nastave romske dece, mogu kazati da sam veoma zadovoljna odzivom romske dece, mi smo uspeli obezbediti  besplatnie udžbenike  i užina za svu decu.

Izuzetno interesovanje  vlada  za program “Druga šansa”obrazovanja odraslih, gde je zastupljen veliki broj polaznika kako romske tako i ne romske populacije.

Svakako da sam veoma zadovoljna kako  kolektivom takođe i odazivom kao i napredkom romske dece u našoj školi” – rekla nam je direktorka Svetlana Kojić.

Jelena Jovanović  pokrajinska poslanica je istakla da je obrazovanje za romsku nacionalnu zajednicu jedno od prioritetnih oblasti, te da škola u kojoj se danas nalazimo čini ogromne napore kako bi se poboljšao položaj obrazovne strukture romske populacije.

Obrazovane osobe mogu  da se uhvate u koštac sa današnjicom i svim problemima koje nam donosi  ne obrazovanje, ne znanje, ne informisanost  itd… stoga izuzetno mnogo napara ulažem na podizanju svesti o značaju obrazovne strukture romske populacije i stvaranju obrazovnih kadrova.

Znam da je to siguran put koji može romsku zajednicu izvući iz “tame”.

Takođe je istakla da je nemerljiv  značaj rad pedagoskih asistenata kako za institucije sistema u R.Srbiji tako i za romsku zajednicu.

Na sastanku je prisustvovale i Danijela Tadić pedagoški  asiatent u vrtiću UPVO “Poletarac” – Ruma, koja je  prezentovala  rada u predškolskoj ustanovi.