NOVI GRB GRADA NA ZGRADI ŽUPANIJE

0
201
romanolil.net

Datum: 21 Oktobra, 2021.

Povodom proslave Dana oslobođenja Sombora svečano je predstavljen novi grb grada na zgradi Županije. Grb dimenzija 1,5h2m poklonjen je gradu zahvaljujući inicijativi Udruženja građana „Moj Sombor“ i Ateljea Stanišić, koju je podržala lokalna samouprava.

Predsednik Udruženja građana „Moj Sombor“ Igor Tumbas istakao je da je novi grb poklon svih građana Sombora.

„Ostvarili smo ideju koju smo dugo priželjkivali, a to je da naša Županija dobije jedan izuzetni grb, koji je urađen od murano stakla malih staklića 0,5×1 cm, uz pomoć svih građana Sombora koji su našem udruženju donirali“ kazao je Tumbas.

Gradonačelnik Antonio Ratković zahvalio se Udruženju građana „Moj Sombor“ i Ateljeu Stanišić na ovom poklonu i istakao da je grb sada povratio izgled koji je imao kada je Sombor dobio status slobodnog kraljevskog grada.

„Ono što je bitno je da se grb grada Sombora, grb slobodnog kraljevskog grada iz 1749. godine sada nalazi na našem zdanju. Znamo da je od 1962. do 2002. godine ovaj grb bio znatno izmenjen i da danas ponovo imamo grb koji se nalazi u elibertacionoj povelji iz 1749. godine na njenoj prvoj strani“, rekao je Ratković.

Aleksandra Stanišić iz Ateljea Stanišić istakla je da su ona i ćerka Ena na izradi grba intenzivno radile više od mesec dana i zahvalila se svima koji su im pružili i finansijsku i moralnu podršku na ovom projektu.