NOVI CIKLUS PRISTUPANJA EVROPSKIM FONDOVIMA: FOKUS NA JAČANJU KAPACITETA LOKALNIH SAMOUPRAVA

0
259
romanolil.net

Datum: 2 Septembra, 2021

Gradonačelnik Sombora Antonio Ratković u sredu, 1. septembra, učestvovao je na sastanku, u zgradi Pokrajinske vlade, povodom početka početka VIII ciklusa Specijalističkog programa „Upravljanje regionalnim razvojem kroz EU fondove”.

Reč je o programu koji omogućava pristupanje evropskim fondovima i upoznavanje sa EU procesima, a cilj je da se u narednom periodu razviju tri važna segmenta — u delu podizanja kapaciteta lokalnih samouprava, u delu jačanja upravljačkih kapaciteta i u delu edukacije i primene standarda i procedura.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović nakon sastanka poručio je da u Vojvodini počinje novi razvojni period oslonjen na evropske fondove do 2027. godine.

„Insistiramo da svaki pojedinačni projekat bude usmeren ka običnom čoveku i da on vidi korist od tog projekta, sa akcentom na oblast zaštite životne sredine, ali i na druge oblasti u kojima postoji potencijal”, rekao je Mirović.

Prema Mirovićevim rečima, u ovom programu, u ta tri segmenta učestvovaće više od hiljadu polaznika iz lokalnih samouprava.

Na sastanku su učestvovali i direktor Fonda „Evropski poslovi” Aleksandar Simurdić, direktorka Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Violeta Jovanović, pokrajinski sekretar za finansije Smiljka Jovanović, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić, predstavnici gradova i lokalnih samouprava u AP Vojvodini.