Nova sezona SNP-a postavlja nove standarde u kulturi

0
224
romanolil.net

Novi Sad , 09. septembar 2021.

„Izuzetno je velik ponos i čast biti član Pokrajinske vlade, koja izdvaja ogromna sredstva za kulturu,čiji su projekti vidljivi, kao što je to predstojeća premijera opere „Aida“ upravo na ovom prostoru, pod vedrim nebom, kao što je i sam Verdi imao viziju kada je komponovao ovo delo“, rekla je danas na konferenciji za novinare pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević, na platou Petrovaradinske tvrđave, gde će se premijera opere „Aida“ u sredu, 15. septembra biti izvedena pred mnogobrojnom publikom.

Ovom prilikom predstavljen je i program 161. sezone Srpskog narodnog pozorišta i tim povodom Miloševićeva je istakla da je Pokrajinska vlada, kao osnivač najznačajnije ustanove kulture veoma ponosna na sve ansamble nacionalnog teatra. Prošle godine je to bilo premijerno izvođenje baletske predstave „Madam baterflaj“, a danas je to premijerno izvođenje spektakla opere „Aida“ sa 350 izvođača, kao i na brojne dramske predstave.

„To je pravo gradilište kulture, kao što se i danas na obodima Petrovaradinske tvrđave i nadomak Akademije umetnosti nalazimo na jednom od njih kao svedoci pripreme za izvođenje svetskog spektakla članova operskog ansambla“, istakla je resorni sekretar i dodala da se pravo građevinsko gradilište nalazi i ispred zgrade SNP-a, gde se postavlja novi trg. Ona je podsetila na to da je do sada rekonstruisana i Velika scena SNP-a, te da će do kraja ove godine biti završeni radovi na rasveti i uređivanju sistema klimatizacije.

Dragana Milošević je podsetila da se i fasada zgrade SNP-a uređuje, što je poslednji put učinjeno pre četiri decenije, a isto toliko vremena je prošlo i od izvođenja Verdijeve „Aide“ u ovoj ustanovi.

Ona je istakla da je 161. sezona nacionalnog teatra ambiciozna i kreativna baš kao što su to i izuzetni predstavnici iz sveta kulture, koji su to i pokazali za vreme trajanja pandemije virusa korona, kada su članovi opere SNP-a svojim izvedbama ušli u naše domove i oglasili širom sveta.

Ono što je opera postavila, kao svoj kriterijum i cilj jeste i činjenica da je i sam direktor Opere SNP-a Aleksandar Stankov jedan od osnivača Prvog operskog festivala na ovim prostorima, što je primer prave sinergije kulturnih delatnika na svim nivoima, a u cilju njene promocije, lepote, kreativnosti i onoga što samu kulturu čini, a to je povezivanje ljudi, nacija i vera širom sveta.

Miloševićeva je istakla da je zato podrška Pokrajinske vlade neizostavna i naše trajno opredeljenje jeste i biće da budemo partneri u svim sjajnim, velikim i prepoznatljivim projektima, jer kulturu i umetnost ne može ništa da zaustavi.

Na konferenciji je govorio i pomoćnik ministra za kulturu i informisanje Radovan Jokić, koji je rekao da ovakvi projekti zaslužuju podršku svih nivoa vlasti, jer nas kao takvi i promovišu u svetu i zato će i nadalje biti podržani.

Član Gradskog veća za kulturu Grada Novog Sada Dalibor Rožić je istakao da za Novi Sad, kao Evropsku prestonicu kulture, ovakvi događaji predstavljaju više nego spektakularnu promociju naših umetnika, prostora i grada, a sa tim je saglasan i upravnik Srpskog narodnog pozorišta dr Zoran Đerić, koji je najavio i predstojeći program 161. sezone SNP-a.

Direktor opere Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Stankov je zahvalio na podršci u ovom projektu svima i istakao da činjenica da su se karte prodale u rekordnom roku govori o zainteresovanosti publike za ovakve spektakle.

Konferenciji su prisustvovli i reditelj predstave Aleksandar Nikolić, diregent Andrea Solinas kao i solisti premijerne postave.