NOĆ ZA PAMĆENJE U APATINU

0
740
romanolil.met

U Apatinu je održana “Romska noć“ – najstarija tradicionalna romska manifestacija u Vojvodini u okviru proslave Kirbaja, koja već skoro tri decenije čuva romsku tradiciju i okuplja veliki broj publike svih nacionalnosti.

U ime Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, prisustvovali su predsednik Dalibor Nakić, predsednica Izvršnog odbora Pava Čabrilovski, pokrajinska poslanica i član Saveta Jelena Jovanović, član Izvršnog odbora Aleksandar Radulović i predsednik Kulturnog centra Roma u Pančevu i član saveta romske nacionalne manjine, Stevan Jovanović.

Tim povodom, predsednik Dalibor Nakić obratio se u ime Saveta – „Zadovoljstvo mi je da Vas pozdravim u ime Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

Prvi put sam u Apatinu i veoma prijatno sam iznenađen kako organizacijom tako i posetom manifestaciji. Mi smo ponosni na našu kulturu, običaje, tradiciju.

Nacionalni savet romske nacionalne manjine će i u narednom peridu podržavati ovakve manifestacije širom Republike Srbije”, zaključio je Nakić.

„Romska noć“ u Apatinu je pored „Srbobranskih vatri“ jedina manifestacija koja se održava u Vojvodini blizu tri decenije i trebamo je negovati. Pozdravljam i što ste, po prvi put, i izboru za Mesne zajednice, izabrali u sastav i sedam Roma.Želim im da uspešno rade na poboljšanju položaja romske zajednice i da romsko naselje ide napred, rekla je poslanica Jovanović.

Pripadnici romskog stanovništva u pauzama kulturno umetničkog programa iskoristili su priliku i razgovarali sa pokrajinskom poslanicom Jelenom Jovanović i predstavnicima Nacionalnog saveta o tekućim pitanjima koja se tiču inkluzije Roma.

Organizator manifestacije “Romska noć“, romsko udruženje Zlatno sunce iz Apatina, potrudilo da učesnicima manifestacije obezbedi sjajne uslove za izvođenje programa, kao i prigodne poklone i nagrade.

Titulu najlepše devojke ove godine pripala je Elviri Oršoš iz Sonte. Elvira ima sedamnaest godina i nije se nadala pobedi.
„Iznenadila sam se, jer nisam očekivala da ću baš ja pobediti. Devojke su prelepe i još neverujem da sam Mis“- izjavila je Elvira.

Pored predstavnika Nacionalnog saveta, prisutni su bili i Ivana Novaković koordinator za romska pitanje SO Kula i Stevan Oršoš ispred Udruženja Beli Golub iz Bačkog Monoštora, koji je ujedno i bio član žirija za izbor najlepše Romkinje.