Mladim poljoprivrednicima u Vojvodini bespovratno 200 milona dinara

0
109
romanolil.net

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić, uručio je danas 171 ugovor, u ukupnoj vrednosti od 200 miliona dinara,  korisnicima koji su ostvarili ovo pravo na osnovu konkursa namenjenog podršci mladima u ruralnim područjima na teritoriji AP Vojvodine u 2021. godini.

Ukupna vrednost  investicije je blizu 238 miliona dinara, u čemu je učešće Pokrajine  84,07 odsto.

„Danas dodeljujemo ugovore u okviru konkursa namenjenom za podršku mladim poljoprivrednicima, koji započinju svoje poslovanje. Maksimalan iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi je 1,5 miliona dinara, a ono što je bitno jeste da resorni sekretarijat po ovom konkursu sufinansira i do 90 odsto od ukupno prihvatljivih troškova investicije“, istakao je Božić.

Resorni sekretar je naveo da je reč o sredstvima namenjenim za otpočinjanje poljoprivredne proizvodnje, nabavku priključne mehanizacije, investicije u fizičku imovinu gazdinstva za preradu poljoprivrednih proizvoda i sve ono što je vezano za unapređivanje poslovanja mladih poljoprivrednika na selu.

Sekretar Božić je ukazao da su pravo da konkuršu za ova sredstva osim novih poljoprivrednih gazdinstva, registrovanih u ovoj godini,  isto tako imala i ona registrovana u prošloj. Razlog tome je, kako je objasnio, što je prethodne godine ovaj konkurs bio obustavljen zbog nedostataka sredstava kao posledice stanja izazvanog epidemijom virusa kovid 19“.

Mladi poljoprivrednik Miloš Prvulj iz Sakula, naselja u opštini Opovo, student je veterine koji se bavi preradom mleka, a sredstvima koje je danas dobio od Pokrajinske vlade nabaviće miks prikolicu.

„Na ovaj način uspeću da unapredim svoje poslovanje.Uz novu priključnu mehanizaciju ću smanjiti utrošak radne snage i poboljšati kvalitet i prinos mleka.Za mene i moju porodicu je ova pomoć od velike važnosti, jer želim da radim i živim na selu, gde vidim svoju budućnost“, istakao je Prvulj.