Međunarodna izložba lovstva u Budimpešti

0
168
romanolil.net

Novi Sad , 27. septembar 2021.

„Predstavljanje lovstva Srbije na međunarodnoj izložbi trofeja ′One with nature 2021′ u Budimpešti odlična je prilika da jedinstveno i zajednički predstavimo lovstvo u Srbiji, kao i naše prirodne lepote, bogatstvo divljači i trofeja, kao i tradiciju lova u Srbiji“, rekao je pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić pri obilasku našeg izložbenog prostora.

Svetska izložba lovačkih trofeja održava se u Budimpešti od 25. septembra do 14. oktobra 2021. godine. Na zajedničkom štandu predstavljaju se Lovački savez Srbije, svi pokrajinski i regionalni lovački savezi, nacionalni parkovi, javna preduzeća „Srbijašume“ i „Vojvodinašume“, kao i Lovačka komora Srbije.

Ističući značaj zajedničke prezentacije, Božić je naglasio da Pokrajinska vlada, odnosno resorni sekretarijat, na osnovu Zakona o divljači sufinansira više od hiljadu lovnotehničkih objekata, od čega 268 prihvatilišta za fazanske piliće, 193 bunara sa pojilištem, 75 poligona za lov na fazane, više desetina prostorija za obradu trofeja, 25 remiza za divljač, oko šest stotina visokih i niskih čeka i hranilišta za visoku i sitnu divljač, terenska vozila, 16 rekonstrukcija ograda u lovištima posebne namene.

„Pored navedenog, izgradili smo osam uzgajilišta za divljač i nabavili 120 jedinki žive divljači. Za razvoj lovstva, pored ostalog, uloženo je i u digitalnu opremu, pa su tako nabavljene i 192 digitalne kamere – foto-klopke, 85 uređaja za noćno osmatranje, 48 spektiva, kao i 16.393 jedinke fazanske divljači“, rekao je pokrajinski sekretar i zaključio da će Sekretarijat uvećati sredstva sledeće godine za ovu granu privrede.

Sekretara Božića, u okviru prezentacionog dela Republike Srbije, dočekali su direktor JP „Vojvodinašume“ Roland Kokai i izvršni direktor za lovstvo i ribarstvo tog javnog preduzeća Branislav Stankov.