Lajčak: Nema rokova za sporazum Srbije i Kosova

0
400

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak;

BEOGRAD – „Srbija i Kosovo imaju evropske ambicije i EU je bila veoma jasna – normalizacija odnosa je preduslov i to je ono što države članice očekuju, ne postoji zaobilazni put“, izjavio je sprecijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.Lajčak je u emisiji portala European Western Balkans „Screening“ naveo da je u interesu Beograda i Prištine da nastave ovaj dijalog, a da je EU spremna da pomogne i da olakša proces.

„Ovde smo da isporučimo rešenja i planiram da posetim Prištinu i Beograd uskoro. Sastaću se sa predsednikom Vučićem, sa budućim premijerom Kurtijem i sa drugim partnerima da prodiskutujemo o nastavku našeg procesa. Moji partneri su ozbiljni političari i oni znaju šta njihovi ljudi očekuju od njih – da ih približe evropskoj budućnosti i oni takođe znaju šta EU očekuje od njih“, istakao je Lajčak.

Komentarišući nedavnu pobedu Aljbina Kurtija na izborima na Kosovu, Lajčak je istakao da je Kurti ozbiljan političar sa veoma jakim i moćnim mandatom.„Imali smo dobru saradnju kada je bio premijer prvi put. Očekujem da se dijalog nastavi čim se sastavi vlada Kosova. Mi smo spremni da odradimo naš deo, ali brzina postizanja sporazuma je u rukama stranaka.

Ne diktiramo brzinu, ako su voljni da se sastanu u Briselu svake nedelje, spremni smo svake nedelje da ih dočekamo. Ako su spremni da se sastanu jednom u tri meseca, onda ih ne možemo primorati“, naglasio je Lajčak.On je dodao da je uvek sam bio protiv veštačkih rokova, jer oni ne funkcionišu.

„Rekao sam da znam detalje procesa i rekao sam da ga je moguće završiti u roku od mesec dana. Mi smo ovde i mi smo ovde za stranke kad god su spremne, ali je na dvema stranama da odluče o brzini“, istakao je Lajčak.Na pitanje šta sveobuhvatni sporazum i puna normalizacija odnosa između Beograda i Prištine podrazumevaju, sprecijalni predstavnik EU odgovara da je to na sve strane da odluče.

 IZVOR