Kralj rocka – Elvis Aron Presley

0
495
romanolil.net

Nije potrebno objašnjavati ko je bio Elvis Aron Presley.Manje je poznato da su njegovi koreni nastali početkom 18. veka, a prvobitno prezime im je bilo Pressler. Bili su to Sinta -Romi koji su obično poznati kao “Chicinacere” ili “Melungeons”.Njegova porodica je bila poreklom Romanichel.Elvis Aaron Presley, je rođen  08. Januara 1935 godine u Memphisu (jugozapadni Teneesej) okrugu Shelby, u „rečnom gradu“.

Često je nazivan Kraljem Rock and Rolla ili samo Kraljem. Još za života je postao legenda i neokrunjeni kralj rock’ n’ rolla.U javnosti je počeo pevati s 13 godina na crkvenim svečanostima i srednjoškolskim priredbama u Memphisu.Sa 18 godina je napustio školu i poželio raditi kao portir u bioskopu i kao vozač kamiona.

Prvu pesmu snimio je kao rođendanski dar majci.Prvu ploču snimio je 1954. godine, a njegov muzički uspon započinje sredinom 50-tih godina hitovima That s All Right Mama Najuspješnije mu je razdoblje od 1960. do 1975. godine u kojem je izdao 52 ploče i još za života ih prodaje oko 600 milijona komada.

Filmsku karijeru započeo je 1956. godine filmom Voli me nežno.Većinom je igrao u muzičkim filmovima osrednje vriednosti, ali s naslovnim pesmama koje su redovno postajale hit. U periodu od 1957. do 1966. godine, Presley se nalazio na listi deset najkomercijalnijih američkih glumaca..

Godine 1975. nastupaju ozbiljni zdravstveni problemi, dijabetes, gastritis, a pridružuje se i droga o kojoj je kralj postao ovisan.U Aprilu 1977. godine doživeo je srčani udar, ali ne menja način života16. Avgusta 1977. godine Elvis pada u duboku komu zbog prevelike količine droge.

Doktori mu pokušavaju spasiti život – ali ne uspijevaju.Elvisova smrt potresla je milione obožavatelja koji su se odmah sjatili u Graceland, da velikanu odaju posljednju počast.Elvis je još za života postao legenda potukavši sve rekorde: u dvadesetak godina rada objavio je 97 ploča, a na vrhovima top lista proveo je čak 996 nedelja.

Srednjoškolski život u Memphisu

U Novembru 1948. godine porodica seli u Memphis, u saveznu državu Tennessee.

Photo by Chapman Chow on Unsplash

Nakon što su gotovo godinu dana selili, i stanovali kao podstanari, dodeljen im je dvosoban stan u stambenom kompleksu koji je u to vrijeme naziva Courts.Upisao je srednju školu “Humes High School”, gde je na kraju osmog razreda iz muzičkog dobio samo ocenu C.Sledeći dan na čas je došao s gitarom i nastavnici otpevao tadašnju aktualnu pesmu “Keep Them Cold Icy Fingers Off Me”, kako bi dokazao suprotno.

Jedan od kolega iz razreda seća se da se učiteljica složila s Elvisom kako ne ceni njegov načina pevanja.Sramžljiv da bi javno nastupao, Elvisa su često maltretirali u školi, te ga pogrdno nazivali “maminim dečkićem”.Godine 1950. dvie i po godine stariji komšija Jesse Lee Denson, učio ga je svirati gitaru.Njih dvoje zajedno s još tri mladića, od kojih su dvoje bili budući rocokabilly  pioniri , braća Dorsey i Johnny Burnette činili su muzički sastav koji je često nastupa po komšiliku.

Rockabilly je jedan od najstarijih rock pravaca koji je nastao pedesetih godina prošloga veka u SAD, a svoju obnovu doživeo osamdesetih godina.

https://unsplash.com/photos/9Suzd3dpBH0

U Septembru te godine počeo je raditi kao vratar u pozorištu “Loew’s State Theater”, a tokom školske godine radio je i u firmi “Precision Tool” i “MARL Metal Products”.Pred kraj srednje škole Elvis se značajno razlikovao od ostalih učenika (frizurom).

Pustio je zaliske, te u kosu stavljao ružino ulje i vazelin. Često je boravio u srcu tada rastuće blues scene u Memphisu, ulici Beale (engl. Beale Street), gledajući požudno na divlju i šarenu odeću u izloga dućana “Lansky Brothers”.

Na zadnjoj godini srednje škole počeo je i nositi takvu odeću. Tokom Aprila 1953. godine je savladao strah od nastupanja izvan stambenog kompleksa Courts, te je nastupio na godišnjem “Humes’s Annual “Minstrel” show”, svirajući i pevajući.

Nastup je započeo tadašnjim hitom Therese Brewer “Till I Waltz Again with You”.Kasnije se Presley prisećao kako je nakon tog nastupa postao popularan u srednjoj školi.Elvis koji nikada nije formalno učio muziku, svirao po sluhu.

– Don’t Be Cruel

Često je posećivao prodavnice gramofonskih pčoča koje su imale jukeboxove i kabine za slušanje. Znao je sve pesme Hanka Snowa, te je volio muziku drugih cantry izvođača, kao što su npr. Roy Acuff, Ernest Tubb, Ted Daffan, Jimmie Rodgers, Jimmie Davis, i Bob Wills.

Značajan utjecaj na njegov način pevanja imao je i gospel pevač Jake Hess. Volio je i pesme gospel izvođačice Sister Rosetta Tharpe, a često je slušao i blues uživo, u večerima koji su bile određene samo za belce, kao što je tada bio običaj na jugu SAD-a.

Mnoge Elvisove pesme nadahnute su stilom lokalnih afroameričkih izvođača kao što su npr. Arthur Crudup i Rufus Thomas. Slušao radio emisije s muzikom afroamerikanaca, tadašnjom njihovom duhovnom, blues, blackbeat-heavey zvuk ritam i bluesa. B.B. King se prisjetio da je Elvisa poznavao prije njegove slave, te su oboje često boravili u ulici Beale.

Do kraja srednje škole u Junu 1953. godine Presley se odlučio da će se u budućnosti baviti muzikom.