Koreni Hari Stojka

0
418

Porodica Vienna Harri Stojka, dolazi iz nadaleko velike i poznate familije Lovara, iz dinastje plemena Bagarešći koji su došli iz Vlaške, pre otprilike 150 godina, tada ih je bilo preko dvesta članova familije.Tokom drugog svetskog rata, familija Stojka je doživela golgotu tadašnjega fašističkoga režima.Svi su odvedeni na put bez povratka u koncetracione logore kao što su Auschwitz, Bergen-Belsen.Mnogi od njih nisu preživeli pakao kroz koji su prolazili.

Od dvesto čalnova familije Stojka preživelo ih je svega šestorica, među kojima si bili njegov otac Haris i stric. Nakon takvog užasnog stradanja i patnji, naravno da su osetili i nosili posledice svih tih strahota celoga svoga života.Muzički idol njegovog oca je bio Frenk Sinatra. Harri i njegove sestre su rođeni znatno kasnije.Majka Harri Stojk, dok ga je gurala u kolicima tokom šetnje, pevušila mu je pesme od Beatlesa.

Za vreme božićnog praznika nakon rata, u pordici Harri Stojka, pevale su se pesme na romskom jeziku, koje su bile izuzetno tužne pesme, pesame Roma iz prošlosti, koje su ih vraćale u najstrašniju sudbinu, koja ih je zadesila i podsećele na koncentracione logore i stradale članove porodice.

Kao mala deca, Harri i njegovi rođaci su se skrivali ispod stolova. U pojedinim slučajevima, oni bi uspeli izbeći ovo tužno raspoloženje.Odrastali su uz patnje i tuge svojih roditelja, i rođaka.U šestoj godini, od svoga oca Harisa, dobio je na poklon plastičnu gitaru.Za maloga Harrisa ova gitara je značila mnogo, bio je fasciniran dobijenim poklonom.

Nedugo po dobijenom poklonu, i Harisovog neprekidnog vežbanja na toj plastičnoj gitari, njegov otac je uvideo i prepoznao talenat kod svoga sina. Nije se dvoumio, kupio mu je pravu odgovarajuću gitaru.Od samoga početka otac mu je neprestalno govorio da mora vežbati, vežbati i samo vežbati!Na početku svoje muzičke karijere bio je impresioniran Beatlesaima.

Romale, Romale (Roma, Roma)

Romanschago

Paschal Ma (Close To Me)

Kuća, Harrisa Stojka oduvek je bila ispunjena muzikom. Sestra Doris sluša engleski rock, dok Harris sluša Elvis Presleya.Na Harrisovu dalju muzičku karijeru, ostavila je traga raznovrsna mešavina različitih muzičkih stilova.No kada je malo odrastao muzička ikona mu je bio gitarista George Harrison.