Korak ka uspešnom zapošljavanju

0
380

U Novom Sadu uspešno se sprovodi još jedna obuka za mlade Rome i Romkinje koju ,,Udruženje romskih studenata“ u saradnji sa nemačkim Giz-om i Edukativnim centrom sprovodi već duži niz godina.

Ovogodišnji program obuhvata edukaciju za muške osobe rukovaoca građevinskim mašinama i  za predstavnice lepšeg pola frizeraj, pedikir i manikir.

Obuku pohađa 20 pripadnika romske zajednice sa ciljem usavršavanja i pronalaženja boljeg posla u RS.

Nakon završene obuke svi polaznici koji uspešno polože završne ispite dobiće sertifikat koji će im značiti kroz život, karijerno usavršavanje i usmeravanje, ali i za bolji položaj u društvu.

Ovakav vid karijernog usavršavanja pokazao se kao primer dobre prakse uz stručan kadar Edukativnog Centra u Novom Sadu, ali i kao model koji je dao jasne pokazatelje dualnog obrazovanja, kroz sam edukativan proces stručni ljudi iz organizacionog odbora već rade na pronalaženju poslova za kandidate koji uspešno završe obuku.

Udruženje romskih studenata je pokretač ove ideje i do sada su u saradnji sa GIZ-om i Edukativnim centrom sproveli više uspešnih obuka iz kulinarstva, nege i lepote, rukovaoci građevinskim mašinama, varioci, strani jezici i druge obuke koje su mnogima promenile život, karijeru i dali alternativu za budućnost.

romanolil.net
Milorad Popović