Jarmila Balážová, poznata novinarka romske zajednice, pridružila se komercijalnom češkom mrežnom poslužitelju vijesti

0
373
romanolil.net

Tim novina Lista Zprávy proširen je ovog mjeseca i uključuje više novinara s dugogodišnjim iskustvom koji rade na vodećim češkim medijima. Jedna od njih je novinarka i moderatorica Jarmila Balážová, koja dizajnira nove formate za intervjue i reportaže poslužitelja vijesti, prenosi romea.cz.

“Stvarno se poistovjećujem sa Listom. Oni su na prvom mjestu kao poslužitelj internetskih vijesti koji garantiraju profesionalizam i kvalitetu. Mnoge koje poštujem tamo rade. Upravo se zbog toga radujem ovom poslu i svojim kolegama”, rekla je za Romea.cz.

Balážová je dobitnik prestižne nagrade Karel Havlíček Borovský i radila je za javni emiter Češki radio, gdje je u prethodnom uredništvu Češkog radija 6 redovito stvarala diskusijske programe, intervjue i radio portrete. Radila je i za javnu Češku televiziju kao dramaturg programa za djecu i mlade i autorica je nekoliko dokumentarnih filmova koje je Češka televizija emitirala u seriji “Djeca trenutka” (Děti okamžiku).

Kasnije je bila suradnik i moderatorica programa “Dani pjene” (Pěna dní) i vodila je vlastiti program, “Intervjui” (Rozhovory). Godine 2002. moderirala je talk show za komercijalnu televiziju NOVA.

Balážová je bila i glavni urednik mjesečnih tiskanih časopisa Amaro gendalos (“Naše ogledalo”) i Romano voďi (“Romanijska duša”) i moderirala je programe “10 minuta uvida” (Desetiminutovka) i “Tri” (“Trin” “) za ROMEA TV, prvi internetski televizijski kanal s romskim sadržajem koji je osnovala organizacija ROMEA, čiji je suosnivač i član je njegovog upravnog odbora. Radila je i kao tiskovna glasnogovornica češke vlade za ljudska prava i češkog Ministarstva obrazovanja, mladih i sporta.