Intenzivirati političku i ekonomsku saradnju Srbije i Norveške

0
369
romanolil.net

29. Mar 2021.

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas sa ambasadorom Kraljevine Norveške Jornom Eugenom Jelstom.

Ministar Selaković je konstatovao da su bilateralni odnosi Srbije i Norveške dobri, da ih prati trend širenja oblasti međusobne saradnje i poručio da je Srbija zainteresovana za dalje jačanje političkog dijaloga na svim nivoima.

Selaković je ukazao da bi ekonomska saradnja mogla biti intenzivnija, da treba da prati pozitivan trend prisutan u političkim odnosima, i pozvao norveške investitore da u narednom periodu, a naročito u kontekstu obostranog ekonomskog oporavka nakon pandemije virusa korona, pojačaju prisustvo na srpskom tržištu.

Šef srpske diplomatije naglasio je da je strateško opredeljenje Srbije punopravno članstvo u EU, i zahvalio Norveškoj koja, iako nije članica EU, izražava spremnost da pomogne našoj zemlji iskustvima u harmonizaciji standarda i propisa.

Angažovanje na unapređenju regionalne saradnje jedan je od prioriteta Srbije, rekao je Selaković, istakavši da je inicijativa „mini šengen“ dobra osnova u tom pravcu.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Selaković je ponovio stav da je Srbija opredeljena za postizanje održivog kompromisnog rešenja, kao i da bi takvo rešenje bilo osnov za punu stabilizaciju, pomirenje i dugoročni napredak regiona.

Ministar je zahvalio Norveškoj na donacijama medicinske opreme Srbiji u cilju borbe sa korona virusom, odao joj priznanje na uspešnoj borbi protiv epidemije kroz odgovoran pristup norveških vlasti i poželeo joj da se što pre izbori sa ovim izazovom.