FESTIVAL SAKUPLJAČA SEKUNDARNIH SIROVINA – NOVI KNEŽEVAC

0
215

Proteklog vikenda, u Novom Kneževcu organizovan Festival sakupljača sekundarnih sirovina, u okviru realizacije projekta „Sentrem“, koji su zajedno implementirale Opština Novi Kneževac i Organizacija „Kefe“ iz Mađarske, u okviru IPA programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija.

U ime Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, manifestaciji su prisustvovali predsednik Dalibor Nakić, predsednica i članica Izvršnog odbora, Pava Čabrilovski i Klaudija Kurina, članica Saveta i pokrajinska poslanica Jelena Jovanović.

Pored predsednice opštine, Irene Slavković, domaćin skupa bio je i član Saveta iz Novog Kneževca, Miloš Roštaš.

Predsednik Nakić se u svom obraćanju prisutnima i u izjavi za medije osvrnuo na izuzetnu saradnju sa opštinom Novi Kneževac i pokrajinskim organima iz svih oblasti inkluzije Roma i istakao – „Ovakvi projekti, koji su usmereni na ekonomsko osnaživanje Roma, jako važni za romsku populaciju. Pre svega, jer napredak u ovoj oblasti povlači i napredak u drugim oblastima – kao što su stanovanje i obrazovanje.

U poslednje vreme zelena agenda sve više dobija na značaju i jako mi je drago što mi, kao narod, možemo da damo svoj skromni doprinos da naša zemlja Srbija napreduje i u toj oblasti.

Mi kao zajednica hoćemo da radimo, da svojim radom i trudom damo doprinos napretku naše zemlje. Mnogo je bolje da se svi kao zajednica okrenemo obrazovanju i radu, a ne da budemo korisnici socijalne pomoći. Inkluzija Roma je dvosmerni proces. Očekujem da završetak ovog projekta bude početak vašeg posla“.

U svom obraćanju, pokrajinska poslanica i članica Saveta, govorila je o odnosu i zastupljenosti Roma u institucijama, kao i o obrazovanju, zapošljavanju i drugim važnim segmentima društvenog života.

Pokrajinska poslanica Jelena Jovanović je izrazila zadovoljstvo činjenicom da je u poseti Opštini Novi Kneževac, u kojoj Romi čine 10 odsto populacije (kao jedna od tri opštine u Vojvodini sa najviše Roma). U tom kontekstu je Jovanovićeva predložila da se romski jezik u našoj Opštini uvede u službenu upotrebu.

Pored zapošljavanja, obrazovanje je nešto što nam je najvažnije kako bi se podigao položaj romske zajednice i celokupnog društva, rekla je Jovanovićeva.

Takođe bih htela da naglasim da opština Novi Kneževac ima lokalne programe u okviru Lokalnog akcionog plana za Rome koji se realizuju. Izuzetno je važan ovaj projekat i socijalno preduzetništvo. To je nešto što je budućnost. Važno je da ste prošli obuku.

Projekat je vredan 138 hiljada evra, od čega 85 odsto sredstava daje Evropska unija, a ostatak lokalna samouprava. Do sada je u sklopu projekta obavljena obuka romske populacije za sakupljanje otpada, analiza postojećeg stanja, nabavljena je oprema (25 električnih kargo bicikala) koja će biti podeljena sakupljačima otpada i započeta je registracija udruženja građana, koje će biti okvir za poslove na sakupljanju otpada kojim će se baviti članovi udruženja.

Formiranje svojevrsnog socijalnog preduzeća je šansa za zapošljavanje socijalno ugroženih grupa na poslu sakupljanja sekundarnih sirovina, rekla je predsednica opštine Irena Slavković. Za nas je to značajan projekat prekogranične saradnje i samo jedan u nizu projekata koje sprovodimo u saradnji sa partnerima iz Mađarske.

Poznata je činjenica da mi imamo problem sa otpadom, a na ovaj način rešavamo deo tog problema. Zaposlićemo i određeni broj naših građana i pomoći im da se lakše izbore sa nedostatkom posla. Drago mi je da se projekat realizuje u planiranom roku, uprkos aktuelnim epidemiološkim merama zaštite.

Prema rečima Zorana Tomića, menadžera projekta, do sada je sa pripadnicima romske populacije odrađeno niz radionica, koje će im pomoći da pronađu, ili započnu svoj posao.

Nadam se da će ovaj projekat biti samo prvi u nizu projekata koje ćete vi posle, kao grupa, moći da dobijete, rekao je Tomić. Mislim da u tome možete da računate i na naše partnere iz Mađarske, sa kojima možete da računate na dužu, regionalnu saradnju.

Prisutnika se obratio i Mikloš Koso, predstavnik Organizacije „Kefe“ iz Mađarske, koji je naglasio da su slične radionice sa tamošnjim življem organizovane i sa druge strane granice. Na taj način se pruža pomoć pograničnom življu za radni angažman.

Festival sakupljača sekundarnih sirovina završen je koncertom romske muzike.