Evropski komiteta regiona i Republike Srbije

0
344
romanolil.net

Gradonačelnik Sombora, predsednik Stalne konferencije gradova i opština Antonio Ratković učestvovao je danas na onlajn sastanku Zajedničkog konsultativnog odbora Evropskog komiteta regiona i Republike Srbije, koji  je konstituisan 2015. godine.

Glavne teme sastanka bile su uključivanje lokalnih i regionalnih vlasti u Srbiji u proses pristupanja Evropskoj uniji, kao i održivi oporavak od Covida-19.

„U procesu pristupnih pregovora, izuzetno je važno, a to možemo zaključiti na osnovu komparativnog iskustva drugih zemalja, da svi činioci u društvu budu u njega uključeni, a naročito lokalna i regionalna samouprava, kao nivo odlučivanja o javnim poslovima koji je najbliži građanima.

Sam Komitet regiona, kao jedan od ključnih prioriteta u narednih 5 godina navodi  Približavanje Evrope građanima. Na isti način, lokalni i regionalni nivo u Republici Srbiji ima obavezu i odgovornost da primeni i približi evropske standarde građanima i da unapredi svoje usluge radi poboljšanja života građana u lokalnim zajednicama“ poručio je gradonačelnik Antonio Ratković.

Zajednički konsultativni odbor Evropskog komiteta regiona (ZKO) predstavlja mesto za pripremu regionalnih i lokalnih vlasti u Republici Srbiji za učešće u radu Komiteta regiona po stupanju u članstvo u EU.