Dragana Milošević prisustvovala polaganju kamena temeljca za izgradnju Hrvatske kuće

0
377
romanolil.net

Novi Sad, 28. april – Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević danas je u ime predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića prisustvovala svečanom polaganju kamena temeljca za izgradlju Hrvatske kuće u Subotici, koja će se nalaziti na placu pored zgrade Hrvatskog nacionalnog veća u Republici Srbiji.

U temelje su simbolično položena tri kamena s područja iz kojih su tri velike skupine Hrvata došle na današnje područje Republike Srbije. Sa reke Bune u Bosni i Hercegovini, iz Središnje Bosne i Republike Hrvatske, a ovom prilikom položena je i vremenska kapsula u kojoj je zapisano ko i kada je položio kamen temeljac i u kojoj će se nalaziti zavet predaka budućim pokolenjima.

U ime domaćina Hrvatskog nacionalnog veća pozdravne reči uputila je predsednica Jasna Vojnić-Hajduk, koja je pozdravljajući prisutne istakla veliki značaj postojanja Hrvatske kuće, koja je posle obnove kuće bana Jelačića u Petrovaradinu i Šokačke kuće u Bačkom Monoštoru, još jedan u nizu značajnih projekata za Hrvate u Vojvodini, za koju je Vlada Republike Hrvastke 2018. godine izdvojila sredstva.

romanolil.net

„Svi ovi projekti su dokaz da se zajedničkim snagama i idejama može doći do cilja“, istakla je Vojnić-Hajduk i dodala da veliku zahvalnost duguju i predsedniku Pokrajinske vlade Igoru Miroviću, koji daje neizmernu podršku u realizaciji ne samo ovih projekata, već i u očuvanju hrvatskog identiteta u Vojvodini, kroz kulturu, jezik i pismo, kao i informisanje, što navode kao primer dobre saradanje.

Ispred Vlade Repblike Hrvatske obratio se ministar spoljnih i evropskih poslova i predstavnik predsednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, Gordan Grlić Radman, ističući da će Vlada Republike Hrvatske nastaviti sa podrškom projektima Hrvata u Vojvodini, kako bi se nastavila dobra saradnja naša dva naroda.

Ovom prilikom Gordan Grlić Radman još jednom je izrazio zahvalnost predsedniku Pokrajinske vlade Igoru Miroviću na podršci porodicama u Petrinji, kojima je juče isporučen građevinski materijal, koji je obezbedila Pokrajina Vojvodina, za obnovu kuća uništenih u zemljotresu.

Postavljanje kamena temeljca predstavlja simbolični početak radova na budućem objektu u kojem će se nalaziti središte dve hrvatske institucija – Novinsko–izdavačka ustanova „Hrvatska riječ“ i Hrvatsko nacionalno veće u Republici Srbiji.

Izgradnja objekta finansirana je sredstvima koja je izdvojila Vlada Republike Hrvatske i u ime Vlade događaju je prisustvovao ministar spoljnih i evropskih poslova i izaslanik predsednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, Gordan Grlić Radman, državni sekretar Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, predsednica saborskog Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zdravka Bušić i veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Srbiji Hidajet Biščević, konzul Republike Hrvatske u Subotici Velimir Pleša i nadbiskup Rimokatoličke crkve u Srbiji Stanisilav Hočevar, koji je nakon polaganja kamena temeljca uputio reči zahvalnosti.