Dragana Milošević otvorila izložbu „Kaleidoskop. Umetnik – Kolekcionar – Kritičar“

0
256
romanolil.net

„Zaista mi je izuzetno zadovoljstvo što sam u prilici da vas večeras u ime Pokrajinske vlade i Sekretarijata na čijem sam čelu pozdravim, i da Galeriji Matice srpske čestitam na još jednoj izuzetnoj i sasvim inovativnoj izložbi koja je mnogo više od pukog predočavanja slika, ma koliko one lepe i impresivne bile“, rekla je večeras pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević otvarajući izložbu „Kaleidoskop. Umetnik – Kolekcionar – Kritičar“ u Galeriji Matice srpske.

„To, naravno, nije nikakvo iznenađenje“, istakla je sekretar Dragana Milošević, „ako se u vidu ima izuzetna tradicija ove galerije, ali još više od toga kreativni pristup onih koji je danas vode, čija su najveća dostignuća upravo inovativni pristupi u izlaganju i prezentovanju nacionalne likovne umetnosti“.

Miloševićeva je naglasila da je upravo iz takvog pristupa publici predočen jedan zaista izuzetan umetnički “Kaleidoskop“ koji čini fascinantna, originalna, a samim tim i neponovljiva slikarska veština, zatim istančan ukus i kolekcionarska strast i, najzad, ništa manje raskošno znanje, neophodno da se dođe do same suštine ne samo slikarstva, već umetnosti u celini.

Ona je istakla da pored autora – Tijane Palkovljević Bugarski, Snežane Mišić i Danila Vuksanovića – naš najdublji naklon zaslužuju i njeni stvarni nosioci – slikar Dragan Stojkov, posvećenici slikarstva i strasni kolekcionari – Borka i Vladimir Popović, kao i istoričar umetnosti i dugogodišnji kustos i konzervator ove galerije Ratomir Kulić.

„Ova nesvakidašnja izložba, sa pratećim programima koji će se održavati tokom celog ovog meseca, zaista je još jedan nesvakidašnji praznik likovne umetnosti i prilika i da svi mi koji smo večeras ovde, ali i najšira publika koja će je narednih dana posetiti, još bolje i još dublje spoznamo njenu lepotu i njenu suštinu“, istakla je Miloševićeva.

Kazala je da je prava privilegija biti među onima koji su podržali realizaciju ovog izuzetnog poduhvata, te da je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama zaista ponosan što je među onima kojima je ta čast pripala.

Reči podrške u ime Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije uputila je pomoćnik ministra Danijela Vanušić, dok je o samom značaju i značenju pltaforme „Kaleidoskopa“ u okviru Evropske prestonice kulture govorio istoričar umetnosti Nikola Krstović.

Upravnica Galerije Matice srpske dr Tijana Palkovljević Bugarski ovom prilikom je istakla da jeizložba priređena u okviru projekta Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022. i platforme „Kaleidoskop kulture“.

„Povezani na jednoj izložbi umetnik ‒ Dragan Stojkov, Kolekcionar(i) ‒ Vladimir i Borka Popović i Kritičar ‒ Ratomir Kulić ukazuju na kaleidoskop muzejske delatnosti gde svaki ugao posmatranja donosi novu sliku i saznanje o važnosti i vrednosti umetnosti“, istakla je Palkovljević Bugarski i dodala da umetnosti nema bez slikara koji je stvara, te da ona nema svoju svrhu ako nema kolekcionara koji je sakupljaju, a nema ni trajnost bez kritičara koji je tumače i predstavljaju javnosti.