Dodeljena sredstva darovitim studentima

0
162
romanolil.net

Novi Sad , 18. novembar 2021.

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević priredio je danas u Pokrajinskoj vladi prijem za studente koji su dobili sredstva na Konkursu za darovite studente u ustanovama visokog obrazovanja čiji je osnivač AP Vojvodina za 2021. godinu.

Pozdravljajući prisutne, sekretar Milošević je istakao da je ovo važan dan ne toliko zbog nominalnog iznosa koji je izdvojen po ovom konkursu, već zbog činjenice da se danas promoviše jedan vid izuzetnosti, koji se ogleda u ostvarenom proseku i kratkom roku završetka studija, kao i u tome što ovi studenti imaju želju da rade i tako steknu iskustvo tokom školovanja.

„Pokrajinska vlada će i ubuduće podržavati one najbolje, bez obzira na to da li idu na skijanje ili dobijaju nagrade zbog vrednog učenja i rada, i uvek će pre svega potencirati izuzetnost“, naglasio je sekretar Milošević i dodao da je, u dualnom konceptu obrazovanja, osim nauke, uvek važna i praksa.

„Praksa je nešto što studente priprema za budući poziv i profesionalnu karijeru, i daje im mogućnost da jednog dana ne krenu od nule, već da imaju određeni kontinuitet u negovanju kulture rada. Veoma je važno da se iskaže odgovornost svakog pojedinca i pokaže da on nije neko ko će čekati šansu da ga neko zaposli, nego će sam tražiti tu šansu“, kazao je Milošević.

On je izrazio uverenje da će neki od ovih studenata u budućnosti raditi u okviru Naučno-tehnološkog parka u startap kompanijama.

„Vidim više poruka koje proizilaze iz ovakvih i sličnih projekata. Jedna je – uvek učenje, ali i visoka radna kultura koja može da doprinese kreativnosti i inovativnosti, ali i da dovede do sasvim druge dimenzije posla kada on postaje biznis“, zaključio je sekretar Milošević.

Ove godine sredstva u iznosu od dva miliona dinara dobilo je 13 darovitih studenata sa pet fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, koje će u narednih deset meseci stipendirati Sekretarijat sa 15.000 dinara mesečno, dok će najmanje 5.000 dinara biti u obavezi da obezbedi poslodavac, odnosno privatna kompanija.

Na ovaj konkurs mogli su aplicirati studenti od druge do pete (odnosno šeste) godine osnovnih studija i studenti drugog stepena studija koji nisu u radnom odnosu, odnosno koji su odmah po završetku osnovnih studija nastavili studije drugog stepena.

Takođe, uslovi konkursa su podrazumevali da studenti moraju biti upisani prvi put u tekućoj školskoj godini na studije prvog ili drugog stepena, pri čemu se školovanje finansira iz budzeta, da su državljani Republike Srbije, da nisu gubili nijednu godinu tokom studija, uz maksimalnu efikasnost tokom studiranja, da nisu korisnici drugih studentskih stipendija, kao i da imaju prebivalište na teritoriji AP Vojvodine.