Dodeljena priznanja „Kapija uspeha“ za 2020. godinu

0
306
romanolil.net

Novi Sad , 10. jun 2021.

U dvorištu Arhiva Vojvodine, danas je održana tradicionalna godišnja dodela priznanja Privredne komore Vojvodine, pod nazivom „Kapija uspeha“, najboljima u turizmu i ugostiteljstvu. Ovo prestižno priznanje dodeljuje se po 29. put za dostignuti nivo kvaliteta u pružanju ugostiteljskih i turističkih usluga u AP Vojvodini za 2020. godinu.

„Kapija uspeha“ svakako predstavlja i inspiraciju privrednicima da se upuste u nove poduhvate, ali iizazov svima iz turističkog sektora u Vojvodini da postanu budući laureati.

Laureatima su priznanja uručili pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević, kao i predsednik Privredne komore Vojvodine, Boško Vučurević, i direktor Turističke organizacije Vojvodine dr Nataša Pavlović.

„Kada govorimo o tome kakva su vremena, nikada nisu bila laka. Ono što uvek pobeđuje to teško vreme jesu ljudi. Karakteristika ovih prostora, koji jesu mali u svetskim razmerama, jesu ljudi sa kojima se ponosimo, koji žive i rade ovde. Ponosan sam na sve dobitnike ove nagrade.

Hajde da promenimo kurs i govorimo o onima koji su najbolji, jer imamo čime da se dičimo“, rekao je dr Ivanišević, dodavši da Sekretarijatu predstoji kreiranje nove strategije razvoja turizma Vojvodine za naredni petogodišnji period, gde će jasno biti istaknuto kako bi trebalo pozicionirati turizam na teritoriji Vojvodine.

Pokrajinski sekretar Ivanišević je uručio i nagradu „Zlatno pero privrede“ koju Privredna komora Vojvodine dodeljuje predstavnicima medija koji su svojim neposrednim angažovanjem doprineli afirmaciji privrede AP Vojvodine. Ovogodišnje priznanje dodeljeno je fotografu Martinu Candiru za doprinos i promociji kulturno-istorijskog nasleđa i prirodnih potencijala pokrajine.

Osvrnuvši se na proteklu izazovnu godinu, predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević je rekao da je pandemija umnogome promenila navike putnika i turista, te da je uticala na povećanu orijentaciju ka domaćem turizmu, što je omogućilo mnogim ruralnim destinacijama da se razviju.

„Domaći turizam je pokazao tendenciju intenzivnog oporavka u odnosu na međunarodna putovanja, što predstavlja šansu da se regioni kao što je Vojvodina brže oporave od socijalnih i ekonomskih posledica pandemije. Turistički patriotizam zadatak je svih nas, kako bi zajedničkim snagama podržali procvat malih biznisa i zajednica na lokalu, uz intenzivnu promociju i pozicioniranje Vojvodine na mapi atraktivnih turističkih destinacija“, rekao je Vučurević.

Direktor Turističke organizacije Vojvodine dr Nataša Pavlović istakla je da je Vojvodina jedinstvena destinacija, sa promenadom arhitektonskih celina, prirodne baštine, izvanrednih vina, autentične gastronomije.

„Tradicija, običaji i srdačnost vojvođanskih domaćina daju pečat turističkoj ponudi ovih prostora. Kada je reč o kvalitetu turističkih usluga i proizvoda, Vojvodina postepeno ide u korak sa visokim standardima koje diktiraju savremeni turistički tokovi. Upravo iz tog razloga i ova prestižna nagrada jeste korak ka usklađivanju turističkih subjekata sa zahtevima savremenog turističkog tržišta i prilika da se istakne jedinstvenost i autentičnost pojedinačnih turističkih entiteta“, rekla je dr Pavlović.

Dobitnici „Kapije uspeha“, kao najvišeg priznanja za kvalitet usluga u protekloj godini, su Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Banja Kanjiža – Aquamarin“ za doprinos razvoju banjskog i zdravstvenog turizma, Lovačka kuća „4 jelena” u kategoriji lovačkih kuća i Restoran „Piknik“ Novi Sad u kategoriji restorana sa tradicionalnom kuhinjom. U kategoriji vinarija, dobitnik priznanja je Vinarija „Maurer“ iz Subotičke peščare.

Naposletku, Muzej vojvođanskih Slovaka „Kompleks tradicionalne arhitekture“ iz Bačkog Petrovca, dobitnik je najvišeg priznanja za kvalitet usluga Privredne komore Vojvodine za doprinos očuvanju kulturno-istorijske baštine Vojvodine.

Dodeljene su i plakete za kvalitet usluga, autentičnu turističku ponudu i doprinos razvoju turističke destinacije, kao i za doprinos očuvanju kulturno-istorijske baštine Vojvodine, a dobitnici su Zavičajna kuća „Tajhaz“ iz Temerina, Etno-park „Majkin salaš“ Palić, Salaš „Stojšić“ iz Krčedina, Restoran „Veliki“ Novi Sad, Vinarija „Veritas“ Sremski Karlovci, Kuća Čupić „Zmaj od Noćaja 1804“ iz Mačvanske Mitrovice, Lovački dvorac „Kaštel Ečka“ iz Ečke i „Dedin salaš“ sa Čeneja.