DA SE NE ZABORAVI

0
417
romanolil.net

Oktobar mesec, 18.10. dan kada je žal za izgubljenim mladim životom, koji je na jedan svirep način oduzet samo zato što je Rom.

Romska inicijativa za održivi razvoj je pre 3 godine pokrenula inicijativu obeležavanja mesta stradanja i na taj način podstakla sve ostale, da ne zaborave, da je ovo zločin iz mržnje koji nas izgleda, ničemu nije naučio, da ovo nije mesto ubiranja političkih poena, već je to mesto gde je ugašena jedna romska porodica.

Takođe je ovo tragedija za celu Naciju i društvo, koje lekcije iz prošlosti, nažalost nije još naučilo. Takođe smo pokretači zajedno sa organizacijom Jednakost = Equality razgovora sa OSCE-om o svrštavanju ovog događaja u godišnjicu obeležavanja zločina iz mržnje, protiv rasne i verske diskriminacije kao i govora mržnje.

Drago nam je da su se mnogi osvestili i da nisu zaboravili da je Dušan Jovanović bio dete i pripadnik romske zajednice, koja ga je dugo vremena zaboravila, naravno hvala svima koji nisu zaboravili i koji su i danas obeležili mesto svirepog ubistva mladog Dušana, mladog Roma koji je ubijen, samo zato što je bio drugačiji.

Milorad Popović