Cigani lete u nebo

0
842

Табор уходит в небо (sh. Logor ide u nebo),  je sovjetski igrani film, snimljen u režiji Emila Loteanua. Premijerno je prikazan 1976. godine, i postao je jedno od najpopularnijih ostvarenja u istoriji sovjetske kinematografije.U bivšoj Jugoslaviji je prikazan pod naslovom Cigani lete u nebo.

Po žanru je mešavina drame i ljubavnog filma, a temelji se na motivima novela Maksima Gorkog.Radnja se događa s,početkom 20. veka na istoku tadašnje Austro-Ugarske i prikazuje život lutajućih grupa Roma.

Protagonistica, koju tumači Svetlana Toma, je mlada i lepa veštica i vidarka Rada koja ima običaj krasti srca muškaraca, ali kako će susret sa ponosnim konjokradicom Zoharom (čiji lik tumači Grigore Grigoriu), taj susret će ih dovesti do tragedije.Cigani lete u nebo se isticao za tadašnje standarde relativno visokim budžetom.

Kod publike najviše pažnje su izazvale dopadljive pesme, utemeljene na tradicionalnoj romskoj muzici, koje je aranžirao kompozitor Eugen Doga, a mnoge od njih su  postatle evergrini.Zapažen je nastup imala i moldavska glumica Svetlana Toma, koji je za tadašnju sovetsku kinematografiju, imala avangardnu scenu u kojoj se pojavljuje “golih grudi”.

Cigani lete u nebo je postigao izuzetnu gledanost, te ga je, prema službenim podacima, u SSSR-u tokom originalne kino-distribucije vidjelo 64,9 miliona gledatelja.Film je takođe stekao popularnost i u drugim zemljama tadašnjeg Istočnog bloka, pre svega u susednoj Rumuniji, gde je nastao običaj da se redovno prikazuje na državnoj televiziji svake godine.Prema njemu su bili skloni i kritičari, te je osvojio Zlatnu školjku na Filmskom festivalu u San Sebastianu, a 1977. i nagradu za režiju na beogradskom FEST-u.

Фильм молдавского режиссера Эмиля Лотяну «Табор уходит в небо» по ранним рассказам Максима Горького, в котором Тома сыграла свободолюбивую цыганку Раду, в 1976-м стал лидером проката в СССР (64,9 млн. зрителей), а Светлану Тому, по читательскому опросу журнала «Советский экран», признали лучшей актрисой года.