ČESTITKA GRADONAČELNIKA ANTONIA RATKOVIĆA POVODOM 8. APRILA – SVETSKOG DANA ROMA

0
162
romanolil.net

Datum: 8 Aprila, 2021
Poštovani pripadnici romske zajednice,

Ove godine navršava se punih pedeset godina od kada je održan Prvi svetski kongres Roma u Česterfildu kod Londona na kome je pesma „Đelem, đelem“ („Idem, idem“) izabrana za romsku himnu. Njeni stihovi, više nego slikovito prikazuju život Roma koji je obeležen traganjem i putovanjima.

Tokom jednog takvog traganja i putovanja, Romi su se nastanili i na teritoriju Grada Sombora i danas činite jednu od kockica društvenog mozaika i šarenila našeg multietničkog i multikulturalnog Grada, kojem na poseban način doprinosite bogatstvu različitosti, ali i zajedništva.

U cilju poboljšanja uslova života Roma koji žive na teritoriji Sombora, naš grad je među prvim u Srbiji doneo novi Akcioni plan za socijalno uključivanje Roma i Romkinja za period 2021 – 2023. godinu.

romanolil.net

Upravo iz ovog dokumenta crpimo najrazličitije mehanizme i mogućnosti za podršku romskoj zajednici: od podrške prilikom kupovine lekova, finansiranja putnih troškova srednjoškolcima i smeštaja u učeničke domove srednjoškolaca iz romske populacije, preko različitih vidova podrške koje se kao projekti romskih udruženja realizuju sredstvima ostvarenim na konkursu koji Grad svake godine raspisuje – od kupovine školskog pribora za učenike do novogodišnjih paketića; obuka koje se organizuju u cilju zapošljavanja, pa do poboljšanja uslova stanovanja.

Takođe, Grad smo koji već dugi niz godina finansira rad Kancelarije romskih udruženja i organizacija, a u Gradskoj upravi imamo zaposlenog koordinatora za romska pitanja i Mobilni tim za inkluziju Roma što nam omogućava najdirektniji uvid u probleme i potrebe, a samim tim i valjano planiranje mera podrške romskoj zajednici.

Ovim osvrtom želeo sam da istaknem da kao Grad sistemski planiramo aktivnosti kojima ćemo dati doprinos poboljšanju kvaliteta i uslova života svih Roma kojima je Sombor dom.

U ime Svetskog dana Roma, svim Romima koji žive na teritoriji Sombora i naseljenih mesta somborske teritorije, čestitam praznik uz želje da ga tradicionalno, kako to romski običaji nalažu, provedete u izobilju, radosti, pesmi i igri!