„BUDI AKTIVAN“ EVROPSKA NEDELJA SPORTA U SOMBORU

0
269
romanolil.net

Datum: 24 Septembra, 2021.

Grad Sombor i ove godine učestvuje u obeležavanju „Evropske nedelje sporta“ koja traje od 23. do 30. septembra, uz podršku Olimpijskog komiteta Srbije, Ministarstva omladine i sporta i uz tehničku realizaciju Sportskog saveza grada Sombora.

„Evropska nedelja sporta“ je inicijativa Evropske komisije kojom se promoviše sport i fizička aktivnost širom Evrope – #BeActive. Sport i fizička aktivnost značajno doprinose zdravlju i blagostanju građana Evrope, međutim nivo fizičke aktivnosti u Evropi trenutno stagnira i čak opada u nekim zemljama. Evropska nedelja sporta je zajednički odgovor na ovaj izazov kao i poziv na akciju.

Sa ciljem da se sugrađani zainteresuju i uključe u aktivno bavljenje sportom, u Somboru se tokom trajanja Evropske nedelje sporta organizuje niz aktivnosti uz pomoć sportskih klubova sa teritorije grada. Tako je u četvrtak 23. septembra održan javni čas fudbala u Sokolskom domu, gde je organizovana obuka i prikaz osnovnih elemenata fudbala u realizaciji FK „Radnički 1912“, a danas je na Trgu svetog Đorđa održan javni čas rekreacije tokom kog su se predstavili Sportsko-rekreativno udruženje ,,Z-Verka tim- zumba“ i Plesni klub ,,Ronda“, a zainteresovani su imali priliku i da učestvuju na predavanju ,,Životni stil u funkciji zdravlja” koje je organizovano u Centru za stručno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju, u saradnji sa Sportskim savezom Srbije i Aktivnijom Srbijom.

Član Gradskog veća za oblast sporta, dece, omladine i zdravstva Antonija Nađ Kosanović istakla je da je cilj da fizička aktivnost postane deo svakodnevne rutine stanovnika Sombora.

„Već treću godinu za redom, zahvaljujući izuzetnoj saradnji sa Olimpijskim komitetom, Grad Sombor organizuje ovu manifestaciju. Ovih sedam dana ćemo imati razne aktivnosti na otvorenom, kako bi mogli da ispunimo sve epidemiološke mere. Svakako da je cilj ove nedelje da uključimo što veći broj naših sugrađana u fizičke aktivnosti, počev od onih najmlađih do najstarijih, da podignemo svest koliko je bitno da se bavimo fizičkom aktivnošću svakog dana“, rekla je Nađ Kosanović.

Danijela Jaćimović, koordinator za kontrolu i praćenje sportskih programa Olimpijskog komiteta Srbije, izrazila je nadu da će se što više ljudi uključiti u akciju.

„Cilj događaja je razvoj fizičke aktivnosti, razvoj sporta. Ove godine manifestacija se sedmi put održava u zemljama širom Evrope, kod nas se održava u šest gradova, a Sombor je jedan od njih“ kazala je Jaćimović.

U subotu u 10 časova u saradnji sa biciklističkim klubom ,,BK Sombor” organizuje se biciklistička tura, polazna tačka je ispred Sokolskog doma. U nedelju u 10 časova će se održati kajakaška tura ,,Kajak za sve“ na Velikom bačkom kanalu, koja će upoznati učesnike sa kajakaškom opremom i elementima kajakaške tehnike.

U ponedeljak u 17 časova odbojka na glavnoj ulici približiće ovaj sport široj javnosti i uključiti decu u fizičke aktivnosti. Naredni dan u 17 časova je rezervisan za streljaštvo: prikaz, teoretska i praktična obuka osnovne tehnike gađanja vazdušnom puškom.

U sredu u 17 časova će se održati „Rukometni susret“ u Bezdanu, gde će uz domaćina prisustvovati rukometaši iz okolnih mesta, a poslednji dan ovogodišnje „Evropske nedelje sporta“ rezervisan je za prikaz i obuku osnovnih elemenata tehnike karatea uz stručno- pedagoški nadzor licenciranih trenera sa početkom u 17 časova na gradskom kupalištu „Štrand“.