Bronislava Vajs – Papusha

0
422
romanolil.net

TRAGOVIMA ROMA  KROZ ISTORIJU

Bronislava Vajs, ili Papusza – ciganska pesnikinja, koja je pisala na romskom jeziku. Ona potiče iz romske etničke grupe Polska, poljskih Roma.Rođena u Lublinu 17. avgusta 1908. ili 10. maja 1910.Nije preciziran datum njenog rođenja.Bronisłava Vajs, obično poznata po romskom imenu Papusza , bila je jedna od najpoznatijih romskih pesnika ikada.Ona je odrasla nomadskim načinom života sa svojom porodicom u Poljskoj.Bila je pismena, neobična za tadašnje poljske Rome .

Naučila je da čita tako što je krala kokoši, trgujući u zamenu za lekcije sa lokalnim seljanima.Zaista je htela da nauči da čita, ali njeni roditelji nisu dobro vodili računa o njoj.Očuh je bio pijan, igrao se s kartama; majka nije imala pojma šta je učenje, a kamoli da nauči dete.

Zamolila je decu koja su išla u školu da joj pokažu nekoliko slova.I tako je bilo. Kasnije je ukrala ovo i ono i u zamenu ih dovela da je podučavaju.U blizini je živela jevrejska prodavačica.Borislava je ukrala piliće, dala joj i ona ju je u zamenu naučila da čita i piše.Tada je pročitala puno radova i mnogo knjiga.

,,Dobro čitam, ali pišem užasno, jer malo sam pisala i mnogo čitala.”

Ona je bila udata u tradicionalnoj ceremoniji sa 15 godina za mnogo starijeg i poštovanog harpistu Dionizi Vajsa.Bila je jako nezadovoljna brakom i zbog frustracija je zajedno sa suprugom često učestvovala u pevanju, zajedno sa suprugom na harfi.Ubrzo nakon što je naučila da peva, počela je da komponuje sopstvene balade i pesme zasnovane na tradicionalnom ciganskom pripovedanju i pisala je tekstove pesama.

Karavan u kojem je rođena i odrasla Bronisłava Vajs, lutao je teritorijama Podole, Vołina i predelima susednih Vilinusa. Porodica Vajs sastojala se uglavnom od muzičara i harfista.Putovali su po gradovima i selima, svirali u gostionicama, na sajmovima i svadbama.

O njenoj budućnosti odlučeno je treće noći nakon rođenja.Cigani kažu da se u to vreme pojavio duh i nabrajao je sve dobro i loše što bi bio njen životni deo.Majka je očekivala ovu posetu i uplašila se, tako da je te noći bila u pratnji starice iz svog plemena.Reči duha, to niko nije mogao ponoviti.Oni su samo šaputali: „Ili će doneti veliku čast ili veliku sramotu“. Odveli su devojke iz šume u selo i krstili je.Ali u taboru je niko nije zvao “Bronka”.Zbog njene lepote nazvali su je Papusza, što na romskom jeziku znači ‘lutka’

– Mama ju je zvala “Doli”. I bila je zdravih, malih ruku, sitnih grudi.Bila je vitka. Volela je plesati, pevati, bila je vrlo vesela.Uvek u suknji napravljenoj od cveća, boje trešanja, okretne poput male veverice, samo crne. “

Pevačica je bila jedna od retkih Romkinja koja je sama naučila da čita i piše.Nikad nije išla u školu.Papusza će se podsetiti u svojim kasnijim godinama:Nakon godina lutanja karavanama, nastanila se u Gaaganu 1950. godine.Najduže vreme, godine između 1954-1981, živela je u Gorzov Vielkopolski, kada se romski karavan zauvek zaustavio. 1981. godine, staru i bolesnu, o pesnikinji je brinula porodica iz Inovroclava.”

U romskoj zajednici susrela se s prezirom, jer se odrekla tradicionalne ženske uloge.Odbačena zbog svoje neplodnosti, optužena za otkrivanje plemenskih tajni, konačno je izbačena iz zajednice.Ovi progoni uzrokovali su mentalne poremećaje i prisiljavali je na periodične psihijatrijske tretmane.

Godine 1949. karavan Dionizi Vajs pridružio se Jerzi Ficovski, beg od progona tajne policije, koji je bio očaran ciganskim običajima i jezikom, naveo ga je kod njega.“To je Bronka Vajs, žena sivog momka sa brkovima, Papusza koju zovu, ona sastavlja ciganske pesme!” – čuo je.Brzo je primetio literarnu vrednost improvizovanih pesama Bronislave i uverio je da je počela da ih primećuje.

Početak odnosa Papusze i Ficovskog poklopio se s kritičnim trenutkom za poljske Cigane – vreme zabrane, nametanja vlade o nagodbi.Tako su izgubljeni svet slobode i ciganski karavani postali prirodni motiv romske pesnikinje.U svojoj poeziji, koja izvire iz ciganske narodne tradicije, ona opisuje sudbinu svog naroda, izražava njegove navike i čežnje.Njene pesme, bez pravilnog ritma, ponekad se graniče sa pričom.

Njen prvenac bila je pesma, prevedena sa romskog jezika u publikaciji Nova Kultura 1951.Prve prevedene skice koje je Ficovski poslao Julianu Tuvimu koji je zauzvrat doprineo njenim objavljivanjima.

Gledam ovde, gledam tamo / Dikchav daj, dikchav doj , 1951.

Gledam ovde, gledam tamo –u toploj vodi Mesec se kupa,Kao u šumskom potoku.Mladi Rom.Šta se događa.Sve se njiše.To se svet smeje.Nakon objavljivanja zbirke Pesme Papusza iz 1951. godine, ona je postala poznata.Ipak je i dalje živela skromnim životom, govoreći bogatstva, da obezbedi sebe, bolesnog muža i dečaka kojeg je usvojila, a koga je nazvala Tarzanom.Umrla je 8. februara 1987 godine u Inovroclavu.