Biblioteke su kulturni identitet našeg naroda

0
172
romanolil.net

Novi Sad , 23. septembar 2021.

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević danas je u novootvorenom prostoru Digitalnog omladinskog centra u Novom Sadu prisustvovala obeležavanju Dana Gradske biblioteke, koja 176 godina radi u duhu tradicije Srpske čitaonice novosadske.

Čestitajući jubilej i dan kada su se vrata Srpske čitaonice te davne 1845. godine otvorila za ljubitelje pisane reči, sekretar Dragana Milošević je naglasila da je danas veliki dan ne samo za Gradsku biblioteku Novog Sada, već i za čitavu Vojvodinu, pa samim tim i Srbiju.

„Upravo su umni ljudi tog doba, kao što su bili Svetozar Miletić, Jovan Jovanović Zmaj i mnogi drugi, osnivajući čitaonicu uspeli da nam je ostave sa željom da čuvamo tradiciju, da nam ona bude obaveza i zavet da istrajemo u negovanju kulturnog identiteta našeg naroda“ istakla je Miloševićeva. Ona je dodala da, zahvaljujući njima, mi danas čuvamo brojne knjiške zapise, naslove i legate, ali i gradimo i negujemo naš kulturni identitet prenoseći mlađima svest o njegovom značaju.

„Ponosni smo što su Pokrajinska vlada i resorni sekretarijat u protekle tri godine udesetostručili sredstva koja pomažu rad svih bibiloteka na teritoriji AP Vojvodine, posebno matičnih“, naglasila je Dragana Milošević.

Kako navodi, podrška će i nadalje biti neizostavna, naročito za one projekte koji neguju inovativne sadržaje za najmlađe korisnike, jer upravo se njima ostavlja onaj zavet očuvanja kulture, tradicije i pisma, koje su za nas očuvali naši preci.

U ime osnivača, Grada Novog Sada, pozdravne reči uputio je član Gradskog veća zadužen za kulturu Dalibor Rožić, koji je naglasio značaj otvaranja Digitalnog omladinskog centra u okrilju Gradske biblioteke i namere Grada da nastavi ulaganje u svih 28 ogranaka međumesnih biblioteka koji joj pripadaju.

Prisutnima se obratio i direktor Gradske biblioteke u Novom Sadu Aleksandar Jokanović, koji je zahvalio na snažnoj podršci koju Biblioteka ima i predstavio buduće projekte ove kulturne ustanove, sa Fondacijom „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”, i sa brojnim drugim institucijama.

Ovom prilikom prikazana je i video-prezentacija Digitalnog omladinskog centra, njegovog rada i aktivnosti, a u muzičkom delu programa nastupio je gitarista Dušan Novković.