89 umetničkih dela baština za buduće generacije

0
248
romanolil.net

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević obratila se novinarima na konferenciji za medije povodom otkupa 89 umetničkih dela koja su bila u vlasništvu Razvojne banke Vojvodine a.d. u stečaju.

Miloševićeva je istakla da se radi o umetničkim slikama vrednim preko 6 miliona dinara koje se sada nalaze u vlasništvu Pokrajinske vlade, dodajući da je ovo pokazatelj koliko Pokrajina i Republika čuvaju i štite svoju kulturnu baštinu kao nacionalni identitet.

„Promocija umetničkih dela koja su danas izložena u Holu Pokrajinske vlade predstavlja nastavak izuzetno dobre tradicije pribavljanja novih ostvarenja poznatih savremenih stvaralaca srpske umetničke scene, i istovremeno obogaćivanje postojećeg vrlo značajnog likovnog fonda“, navela je Dragana Milošević.

Prikazani eksponati predstavljaju umetnička dela naših eminentnih stvaralaca poput Boška Petrovića, Olje Ivanjicki, Mersada Berbera, Zdravka Mandića, Miodraga Miće Popovića, Lasla Silađija, Save Stojkova, Vere Zarić, Miće Mihajlovića i mnogih drugih i to su dela koja su većinom nastala u drugoj polovini 20. veka.

Ova kolekcija koja je nastajala godinama jeste jedan vrlo sažet pregled umetničkih dela različitih generacija i reafirmacije našeg modernizma kao i pluralizma postmodernističkih umetničkih koncepcija.

„Cilj otkupa umetničkih dela jeste da se prenese još jedna snažna poruka i podstakne čuvanje naše kulturne baštine, što mi, kao odgovorna Pokrajinska vlada, činimo godinama unazad“, rekla je Dragana Milošević.

Ona je naglasila da će ove slike biti izložene u zgradama Pokrajinske vlade i Skupštine AP Vojvodine, a da će se u narednom periodu zalagati za pokretanje procedure da one budu zaštićene kao kulturno dobro.

Dragana Milošević je izrazila posebno zadovoljstvo što je Služba za borbu protiv organizovanog kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije uspešno sprečila prodaju slike „Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861“, autora Vlaha Bukovca, koja je pronađena nakon skoro tri decenije, a u vlasništvu je Muzeja Vojvodine.

Odgovarajući na pitanje novinara, Miloševićeva je navela da Pokrajinska vlada poseduje 520 umetničkih dela, ne računajući 89 otkupljenih slika koje su upotpunile taj fond.