Dan grada Sombora

Davne 1749. godine carica Marija Terezija je potpisala povelju kojom grad Sombor stekao status slobodnog  grada.

Sombor danas obeležava 272. godišnjicu slobodarskog grada.

Svečanom Akademijom koja se održala u Narodnom pozorištu započela je proslava Dana grada Sombora.

Obraćajući se  prisutnima gradonačelnik grada Sombora Antonio Ratković, podsetio je na događaje iz protekle godine, a takođe je i predstavio deo planova koji nas očekuju.

„Želim sa ovog mesta da poručim svima vama sa kojima delimo ove svečarske trenutke, da smo tim koji želi da sarađuje u cilju kvalitetnijeg života svih naših sugrađana, jer samo u duhu zajedništva možemo učiniti da ostvarimo život u našem gradu lepšim i lakšim. U ime proslave 272-ge godišnjice Slobodnog kraljevskog grada Sombora

Na svečanoj akademiji uručene su zahvalnice organizacijama i pojedincima koji su se istakli svojim angažovanjem i postignućima u prethodnoj godini.

Među brojnim dobitnicima zahvalnica našal se i  krovna organizacija romskih OCD “Savezu romskih NVO Zapadnobačkog okruga” koja je dobila zahvalnicu za:

negovanje multietničnosti Sombora, očuvanje  romske kulture, tradicije i običaja i neumoran rad na unapređenju kvaliteta života romske zajednice na somborskom području.

Svoju ulogu I mesto u svečanoj Akademiji nasal o je i romski orkestar  pod upravom “Maestra Dejana Nikolića”

Program Svečane akademije izveden je prema scenariju Milivoja Mlađenovića, a učestvovali su Etno grupa i Tamburaški orkestar Muzičke škole „Petar Konjović“, Tamburaški orkestar Dejana Nikolića, glumica Vesna Šašić Paštrović, Gradsko kulturno–umetničko društvo „Ravangrad“ Sombor, Kulturno-umetničko društvo Sombor, kao i glumci Biljana Keskenović i Pero Stojančević koji su vodili program.

Nebojša Vladisavljević

Evropske romske novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *