Mirsad Nurkić: Interesovanje mladih da studiraju DIF ne posustaje (VIDEO)

Fakultet sporta i fizičkg vaspitanja Univerziteta u Nišu je oduvek bio privlačan stranim studentima. Neko vreme ih nije bilo na studijama, ali se sada, otkako je uvedeni učenje na daljinu, ima i takvih primera.

VIDEO: https://akordmedia.info/interesovanje-mladih-da-studiraju-dif-ne-posustaje

Mirsad Nurkic AM press
prodekan za nastavu prof. dr Mirsad Nurkić Foto: AMPRESS

Ukupan broj studenata koji su konkurisali za upis je 165.

Za rugi septembarski upisni rok, konkurs je već raspisan i ostalo je još 44 mesta za samofinansiranje.

Sudeći po broju zainteresovanih kandidata mesec dana pre početka nastave i ova mesta će biti popunjena. Osim toga, fakultet sve više privlači strane studente kojih na akreditovanom programu stukovnih studija za učenje na daljinu ima već devet. Za kanditade koji su se prijavili za upis fakultet je organizovao i pripremnu nastavu, koja bila svojevrsna simulacija prijemnog ispita.

„Pripremna nastava je obavljena uspešno zahvaljujući celokupnom kolektivu fakulteta i profesorima koji su organizovali nastavu. Moram da napomenem da je fakultet malo specifičan u pogledu prijemnog ispita jer dosta ima praktičnog rada, sportski i gimnastički poligon, atletika i plivanje.Kada se pogleda šta se traži od njih na prijemnom, to su i preciznost i vreme, može se reći da su oni uspešno odgovorili svim našim zahtevima“, ističe Nurkić.

Pripremna nastava je svojevrsna proba za sam prijemni ispit ili simulacija istog.

„Na samoj pripremnoj nastavi studenti rade gotovo identični tekst koji ih očekuje na prijemnom ispitu, samo što se sve postepeno uvežbava, meri se  vreme kandidatima da bi na ispitu znali šta i kako treba da urade. Dosadašnja praksa je pokazala da kandidati koji ne prođu našu pripremnu nastavu na prijemnom ispitu osvoje nešto manji broj poena od prosečnih kandidata koji su se pripremali kod nas“, kaže Nurkić.

Nastava u skladu sa novonastalom situacijo

U skladu sa preporukama Štaba za vanredne situacije i Ministarstva prosvete napravljena je i reorganizacija nastave na fakultetu.AM PRESS

„Naša specifičnost je i u tome što osim teorije imamo i praktični deo svakog ispita koji smo uspešno organizovali u vreme posle vanredne situacije. Organizovana je blok nastava za sve praktične predmete na svim godinama i to se pokazalo za neku nijansu i bolje u odnosu na redovni rad sa studentima jer blok nastava zahteva od studenta da u svakom danu obnavljaju i uče nove elemente što je na kraju rezultiralo i njihovim boljim uspehom“, ističe prodekan za nastavu FSFV profesor dr Mirsad Nurkić.

studenti 3 dif AM press

Fakultet uspešno organizovao sve rokove koji su bili predviđeni

„Vrlo brzo smo se prilagodili novim uslovima, fakultet je zatvoren zbog pandemije samo tokom trajanja martovskog ispitnog roka, pa smo isti rok nastavili posle ukidanja vanredne situacije, a studenti su imali i mogućnost da  urade kolokvijume koje nisu do tada uradili. Organizovan  i junski i julski ispitni rok i većina njih je sa uspehom završila svoje ispitne obaveze“, dodaje Nurkić.

Na fakultetu su se svi pridržavali propisanih mera zaštite?

Studenti su prolazili dezobarijeru, nosili maske, u svakoj prostoriji se nalaze sredstva za dezinfekciju ruku.Čak su se na vežbama nosile maske i rukavice i veoma smo zadovoljni stepenom odgovornosti, koju su pokazali sami studenti.

Ukoliko se neko zarazio, obaveštavao je o tome fakultet, a bilo je takvih slučajave budući da su neki naši studenti koji se aktivno bave sportom bili sa svojim klubovima na pripreme, pa su realno mogli da budu u kontak sa nekim ko je već zaražen korona virusom. Oni nisu dolazili na fakultet, a njihova odgovornost i opreznost nas na fakultetu uticala je na to da se vitus nije proširio“, kaže Nurkić.

Povratak stranih studenta

Fakultet sporta i fizičkg vaspitanja Univerziteta u Nišu je oduvek bio privlačan stranim studentima. Neko vreme ih nije bilo na studijama, ali se sada, otkako je uvedeni učenje na daljinu, ima i takvih primera.

„Na to je posebno uticao akreditovani program strukovnih studija na daljinu. To je posebno interesantno vrhunskim sportistima koji žele da završe studije kod nas.Mnogi od njih se bave sportom i članovi su vrhunskih klubova u Evropi, tako da ove  godine imamo već devet takvih studenata. Ono što nas raduje je to da u ovoj situaciji imamo i jednog studenta na osnovnim akdemskim studijama iz Gane, a već su se upisala i dva studenta iz Brazila na strukovne studije. To znači da ovo što radimo ima  odjeka i prepoznatljivi smo, ne samo na našim prostorima, nego i šire“, ističe Nurkić i dodaje da se mnogi naši vrhunski sportisti koji se bave odbojkom ili košarkom studenti FSDV u Nišu.Među njima je i džudista David Tekić koji je reprezentativac Nemačke ali je sa naših prostora.

Razmena studenata je nešto se predstavlja satavni deo rada, pa je to obeležilo i ovu akademski godinu. Njihov povratak u Srbiju u vreme korone pomogao je Fakultet pokazavši na taj način da im je svaki student uvek na prvom mestu.

Budući da se situacija oko pandemije ne smiruje, bar za sada, na Fakultetu uveliko se pripremaju da novu akademsku godinu započnu na način na koji su završili drugi semestar u ovoj godini.

Stupanjem na snagu zakona, uvedene su hitne mere zabrane  prilaska i  komunikacije, sada su onemogućeni služenjem tim manipulativnim radnjama.

Nastava na daljinu

Svi zajedno, počev od profesora, studenata, vrlo brzo su se prilagodili novom načinu rada, a to je onlajn nastava, Neke naznake za naš dalji rad se već naslućuju, a ono što je specifično kod nas je da imamo akreditovani program za nastavu na daljinu, pa nam je to u mnogome pomoglo da se prilagodimo onlajn nastavi na svim nivoima studija, a posebno na osnovnim akademskim studijama .Studenti su za kratko vreme uspeli da savladaju korišćenje više nastavničkih portala ili sajt fakulteta i da sa određenim profesorima  imaju komunikaciju i na drugim platformama koje su im bile ponuđene.

Da li ste zadovoljni svojim učinkom u dosadašnjem radu?

Mada fakultet uspešno radi, jedna od problema sa kojima se svi na fakultetu sreću je prostor.

„To je naš najveći problem i godinama unazad ulažemo ogromne napore da on bude rešen“, dodaje dr Mirsad Nurkić. „Neka obećanja i nagoveštaji da ćemo dobiti svoju zgradu postoje i to nam mnogo znači. Očekujemo konačnu odluku da dobijemo svoj prostor, a projekat nam je na dohvat ruke i čekmo samo prostor. Imamo nagoveštaje i iz Ministarstva da će oni finansirati izgradnju zgrade fakulteta, ali je, zapravo, u pitanju projekat koji je širi od same države koja nam je i omogućila da učestvujemo u tom projektu“, kaže Nurkić

IZVOR: AMPRESS

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *