Saopštenje za javnost

France +33 766 177 143
FR7625733000010000002108892

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Evropska romska organizacija – ERO koju čine 16 organizacija civilnog društva iz zemalja sa Balkana i Evropske unije, najoštrije osuđuje novo nastale incidente koji su podstaknuti na socijalnimi i društvenim mrežama, a povodom izazivanja rasne, verske i nacionalne mržnje između dva naroda koja su vekovno povezana.

Najoštrije osuđujemo javi nastup Predrag Radosavljevića pripadnika romske nacionalne manjine, koji je vređao krst, svuću celokupan srpski narod i na taj način izazvao revolt kod srpaskog naroda.

Takođe kao organizacija koja se bavi antidiskriminacijijom, anticiganizmom, protiv govora mržnje i zaštitom ljudskih prava osuđujemo i Miloša Nikolića koji je na vulgaran i bestidan način objavio da će obslužiti romsku decu seksualnim i drugim načinom.

Ovim nepromišljenim postupkom dotični je izazvao revolt kod pripadnika romske zajednice, te na taj način prkršio Zakon o zaštiti maloletne dece RS, Zakon o zaštiti nacionalnih manjina RS.

Apelujemo da sve državne institucije RS da u najkraćem mogućem roku sprovedu istragu I procesuiraju oba lica koj svojim objavama izazivaju mržnju između dva naroda, a naročito u ovim teškim vremenima kada nam je jedinstvo preko potrebno.

Takođe apelujemo i na sve međunarodne organizacije i institucije da brzo i efikasno reaguju kako bi se smirile strasti i tenzije i sprečio građanski incident.

ERO je otvoren za svaki vid saradnje da o ovoj temi javno razgovara.

dana,17.01.2021.god.

Kontakt osoba generalni sekretar
Milorad Popović

Evropske romske novine