Odlazak legende

Naš proslavljeni folk pevač, Rom Džej Ramadanovski preminuo je danas u 56. godini od zastoja rada srca.

Ramadanovski je rođen u Beogradu, SR Srbija, SFR Jugoslavija, u romskoj porodici iz makedonskog grada Resen. Odrastao je živeći u Skenderbegovoj ulici na Dorćolu, gde je i boravio.

Nakon što se sprijateljio sa tekstopiscem Marinom Tucaković, profesionalnu karijeru započeo je 1988. godine, nakon učešća na festivalu ,,MESAM” sa pesmom ,,Zar ja da ti brišem suze”, osvojivši drugo mesto.

  1. godine pojavio se kameo u filmu Hajde da se volimo 2, izvodeći jednu od svojih pesama u filmu. Njegova karijera bila je izuzetno uspešna tokom druge polovine 1980-ih u SR Srbiji, kao i tokom 1990-ih, u manjoj meri u Bosni i Hercegovini.

Na Velikom festivalu 2008. godine osvojio je drugo mesto sa pesmom Imati pa nemati. Sa bivšom suprugom Nadom ima ćerke Anu i Mariju.

Rođak je nestalog beogradskog mafijaša Iso Lero “Džamba”. U intervjuu datom Politici, Ramadanovski je izjavio da je Džamba autor teksta dve pesme koje je kasnije snimio i objavio. Jedan je bio „Teško je živeti“ sa albuma Zar ja da ti brišem suze, a drugi „Žuta ruža / To je žena mojih snova“ objavljen na njegovom albumu Jedan, dva.

Džej je u nedavnom intervju izjavio da je u strogom karantinu zbog zdravstvenih problema koje ima i da bi korona virus bio poguban za njega.

Počivaj u miru velikanu naš romski!

Milorad Popović

Evropske romske novine

1 Comment

  1. yify Reply

    Excellent article. I will be dealing with some of these issues as well.. Dena Erik Bush

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *