DEMOKRATSKA TRANZICIJA -DONESI JAČI ROMSKI GLAS

     Romi širom sveta proslaviće sledeće godine zlatni jubilej Svetskog kongresa Roma, forum koji je obeležio novo buđenje nacionalne svesti i dao nam romsku zastavu, himnu Đelem  Đelem i naš 8. april Dan nacije Roma.

    Suočeni sa nama kao dualne krize izazvane porastom anti-romskog rasizma i Panidemije Covid, ovo slavlje nudi jedinstvenu priliku za borbu protiv nedaća.

    Već postoje planovi za jubilarni svetski kongres Roma sa centrom u Berlinu i povezan sa gradovima širom sveta. Štaviše, na jubileju će biti promovisan novi elektronski sistem glasanja, koji ima za cilj da omogući održavanje široko rasprostranjenih demokratskih izbora.

    Demokratska tranzicija nudi mogućnost donošenja većeg legitimiteta i odgovornost prema političkoj zastupljenosti Roma.

    Reforma koja može osigurati da muškarci i žene [stari 16 i više godina] mogu da nadmaše svoja demokratska prava kroz proces koji poseduju i kontrolišu.

    Ishod će biti snažniji kolektivni politički glas. Glas i uticaj na političkoj sceni srazmeran našim sve većim brojevima. Na kraju krajeva, mi nismo manjina već nacija u nastajanju; nacija bez granica.

    Dugoročno gledano, DT ima za cilj da izgradi, uz vaše aktivno učešće, mandat romske nacije; takav mandat koji će narediti priznavanje prava Roma na ostvarenje narodnog suvereniteta.

    DT sistem je razvijen korišćenjem najnovije IT tehnologije, uz najbolju dostupnu sigurnost.

Svaki birač moći će da verifikuje brojanje i ishod svih izbora.

    Tako će jubilarni kongres 2021. godine, koji se oslanja na zajednice širom romske dijaspore i otvoren za sve organizacije i pojedince, imati mogućnost stvaranja jedinstvenog pokreta, sveže nadahnutih aktivista – sa vođstvom tima koje je odobrila i podržala aktivna većina.

O mnogim detaljima ove transformacije raspravljaće se u mesecima pre ovog osnovnog Kongresa.

Kroz Evropske romske novine i putem mrežnih diskusija otvorenih za sve moći ćete da pratite i učestvujete u donošenju odluka koje vode reformu.

Mnogi od vas, iskoristiće ovu priliku da postanu glasači na listi, da biraju i da budu birani.

Neki od vas možda žele da se kandiduju [Više informacija o tome na zahtev].

Potrebna je samo adresa e-pošte i napomena o imenu vašeg grada prebivališta.

Oni se mogu ovde proslediti u kancelarije Evropske romske novine

ili poslati na  e-mail: Romavote@gmail.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *