Lajčak: ZSO će biti formirana, Srpska lista nema razloga da napusti institucije

                                                                   Miroslav Lajčak; Foto: Evropska unija

PRIŠTINA – Zajednica srpskih opština, kao i svi drugi elementi sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji biće sprovedeni tek nakon potpisivanja pravno obavezujućeg sporazuma, rekao je danas specijani izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak na kraju posete Prištini, ocenjujući da nema razloga da Srpska lista napusti kosovske institucije, prenosi FoNet.

Lajčak je na konferenciji za štampu rekao da su ga sagovornici u Prištini uverili da će Zajednica srpskih opština biti formirana i da ih je pozvao da budu spremni na kompromis, preneo je Kossev.

Kao što znate, dodao je, “pregovaramo o Sveobuhvatnom pravno-obavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, koji će rešiti sve otvorene probleme zauvek i približiti Kosovo i Srbiju EU jer je to sporazum i proces zasnovan na međunarodnom pravu i EU acquis i koji će stabilizovati regionalnu situaciju“.

Kada je Zajednica srpskih opština u pitanju, Lajčak je podvukao da Kosovo, radi svoje evropske budućnosti, mora da poštuje sporazume.

„Ova tema je na Kosovu propraćena emotivno i razumem osetljivost, ali dozvolite da budem jasan da EU nema interes da destabilizuje Kosovo niti da napravi Kosovo nefunkcionalnim, a u isto vreme, Kosovo se obavezalo dogovorom iz 2013. i 2015. i mora da pokaže konzistentnost i da poštuje ove obaveze“, rekao je Lajčak.

Pozvao je sve sagovornike iz Prištine, naglasivši da je imao oko 25 sastanaka, da se ukinu partijske razlike u posmatranju dijaloga, da dijalog izdignu iz dnevne politike i budu spremni na kompromis.

„Na svim sastancima partneri su pokazali podršku dijalogu i razumevanje da je dijalog dobar i važan za Kosovo i potvrdili da će Kosovo ispoštovati sve obaveze uključujući i osnivanje ZSO“, tvrdi Lajčak, dodajući da je to najbitniji ishod njegovih sastanaka u Prištini.

Na pitanje da objasni da li će od Kosova biti zatraženo da ponovo razgovara o ZSO ili da sprovede sporazum koji je oborio kosovski ustavni sud i da li će ZSO biti dogovorena pre konačnog sporazuma, Lajčak je rekao da je „Sporazum o ZSO je već postignut u Briselu 2013., ali nije sproveden”.

“Takođe, postoji i mišljenje Ustavnog suda, ali Ustavni sud nikada nije rekao da ZSO ne treba da se formira. Ustavni sud je rekao da treba biti oformljena u skladu sa mišljenjem suda”, napomenuo je Lajčak.

Prema njgovim rečima, sledeći korak je razgovor o Statutu i to očekujemo.

“ZSO je deo sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji i on će biti sproveden nakon potpisivanja, dakle sprovođenje dogovora o ZSO će početi nakon potpisivanja. Ali detalji o ZSO treba da budu deo procesa dogovaranja sporazuma”, rekao je Lajčak.

On je napomenuo da ” trenutku potpisivanja sporazuma ne sme biti nejasnoća u vezi sa detaljima“.

Pozvao je sve subjekte na Kosovu da, koristeći sporazume iz 2013. i 2015. i mišljenje Ustavnog suda, daju predloge za ZSO i budu spremni da o tome diskutuju u dijalogu.

Na pitanje o detaljima razgovora sa Srpskom listom, Lajčak je rekao da Srpska lista nema razloga da napusti institucije jer je ZSO dogovorena i o njoj će se diskutovati.

Izvor: europeanwesternbalkans.rs

Evropske romske novine

1 Comment

  1. frolep rotrem Reply

    When I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Thanks!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *