PLAN ZA ZAPADNI BALKAN: Integracija Roma od posebne važnosti

EU će promovisati globalnu saradnju u digitalnom obrazovanju kroz obnovljeni Akcioni plan za digitalno obrazovanje, i promovisat će jednakost u pristupu, posebno za grupe u nepovoljnom položaju, kao što su Romi

Foto: Ilustracija

Evropska komisija jučer je objavila ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan vrijedan devet milijardi eura, s ciljem podsticanja dugoročnog oporavka regiona.

U planu se između ostalog navodi i da održiva konkurentnost neizbježno počiva na sposobnosti regije da izgradi svoj ljudski i poduzetnički kapacitet za inovacije i razvoj potencijalnog tržišta, te da ulaganje u budućnost također znači ulaganje u istraživanje, inovacije, zdravstvo, obrazovanje, kulturu, mlade i sport.

Kako se navodi, ovo su snažni alati za podsticanje ne samo ekonomskog razvoja, otpornosti i konkurentnosti regije, već i njene socijalne kohezije, što znači puno ekonomsko učešće svih njenih građana, uključujući i Rome.

Integracija Roma u društvo podržavanjem njihovog punog sudjelovanja u obrazovanju i na tržištu rada od posebne je važnosti i bit će ključni prioritet procesa integracije u EU, stoji u planu.

Plan će također doprinijeti provedbi saopćenja Evropske komisije o „Strateškom okviru EU za jednakost, inkluziju i sudjelovanje“, dijelu ambiciozne agende EU o jednakosti i prema Uniji koja teži više kada je u pitanju socijalna pravednost i prosperitet, navodi se.

Ulaganje u ljudski kapital

Pravednost i inkluzivnost važni su kako bi se osiguralo da svi dijele benefite oporavka i rasta i da niko ne zaostaje. Tržište rada koje dobro funkcioniše i dobro obučena i produktivna radna snaga presudni su za otpornu ekonomiju.

Dalje se navodi da će Komisija ojačati dijalog sa Zapadnim Balkanom radi poticanja provedbe Evropskog stuba socijalnih prava u regiji. EU želi podržati razvoj ljudskog kapitala povećanjem IPA finansiranja, posebno u pogledu reformskih prioriteta utvrđenih u procesu Programa ekonomskih reformi i zajedničkih smjernica na poljima obrazovanja, vještina, zapošljavanja i socijalne zaštite i inkluzije. Naglasak će se također staviti na mlade, zdravlje, kulturu i sport.

Poboljšanje sudjelovanja na tržištu rada, posebno mladih i žena, grupa u nepovoljnom položaju i nacionalnih manjina, posebno Roma, bit će prioritet i može snažno pridonijeti ekonomskom rastu.

U julu 2019. godine su premijeri Zapadnog Balkana usvojili Deklaraciju o integraciji Roma u proces proširenja EU, obvezujući se na konkretno poboljšanje položaja Roma, uključujući i na polju zapošljavanja. EU će nastaviti podržavati svoje ciljeve i kroz provedbu Strateškog okvira za Rome za jednakost, inkluziju i sudjelovanje, napominje se.

Prioriteti

U Aneksu plana se navodi da je jedna od prioritetnih investicija koja se treba podržati digitalna infrastruktura.

Korištenje tehnologije i podataka sa svrhom u cilju donošenja boljih odluka ima velik potencijal za pružanje kvalitetnijeg života građanima u regiji.

Također će se pružiti podrška za prilagođavanje brzom transformativnom tehnološkom razvoju kako bi ostali prosperitetni i konkurentni. EU će promovisati globalnu saradnju u digitalnom obrazovanju kroz obnovljeni Akcioni plan za digitalno obrazovanje, i promovisat će jednakost u pristupu, posebno za grupe u nepovoljnom položaju, kao što su Romi.

Komisija se obavezuje da obezbijedi sredstva iz IPA fondova u periodu od 2021. do 2027. godine za privredno usklađivanje regiona sa EU prvenstveno kroz investicije i podršku konkurentnosti, inkluzivnom rastu, održivom povezivanju kao i zelenoj i digitalnoj tranziciji.

Šest milijardi eura od ukupne sume je namijenjeno za investicije u sektorima transporta, energetike, digitalizacije, poljoprivrede, zdravstva i obrazovanja u svim zemljama regiona, 1,5 milijardi je odvojeno za privatni sektor a preostalih 1,5 milijardi za obrazovne sisteme.

Komisija je ocijenila da je pandemija koronavirusa COVID-19 nanijela ogromnu štetu privredama regiona koje, i prije njenog izbijanja, nisu bile usklađene sa Evropskom unijom i dodala da ovaj plan treba da podstakne dugoročni oporavak i dovede do održivog razvoja. Zemlje regiona, po ocjeni Komisije, moraju da sprovedu reforme da bi se približile jedinstvenom tržištu Unije.

Predstavljeni plan treba da oslobodi privredne potencijale regiona i njegove značajne mogućnosti za ekonomsku saradnju i trgovinu unutar regiona.

Komisija smatra da treba uspostaviti novi sistem garancija za Zapadni Balkan kroz koji bi moglo da se potencijalno obezbijedi investicije vrijednosti do 20 milijardi eura.

Među prioritetima su i upravljanje otpadnim vodama i tranzicija energetskog sektora sa uglja na obnovljive izvore energije. Komisija je upozorila na loše upravljanje zemljama regiona i ograničeni napredak u rješavanju problema na polju vladavine zakona i u borbi protiv korupcije. Ona smatra da je neophodna saradnja unutar regiona i sa EU u borbi protiv pranja novca, terorizma, ekstremizma, trgovine ljudima i ilegalnom trgovinom oružjem kao i švercu migranata.

(portal-udar.net)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *