Sindrom ili ?  

Sindrom ili ?

„Čeličenje torura na pripadnicima romske zajednice“

Narastajuće trend desničarskih partija i njihove ideologije  sve je u većoj ekspanziji u Evropi.

Semitizam, anti ciganizam, policijske prekomerne upotrebe sile, getoizacija, diskriminacija u gotovo u svim segmentima života, te veoma perfidna „nevidljiva diskriminacija“ skrivane pod plaštom zakona, to je nažalost svakodnevnica romske zajednice.

Takva dešavanja dovode romsku zajednicu u izuzetno problematičan i veoma težak period, a gde se dovodi u pitanje i sam opstanak najveće manjine na teritoriji Evrope.

Hteli to priznati ili ne, nosioci vlasti gotovo u svim zemljama članicama EU se susreću sa svakodnevnim novinskim vestima okršenju osnovnih ljudskih prava romske zajednice.

Kada je reč o teritoriji Balkana, ništa nije bolja slika, a moglo bi se slobodno konstatovati da postoje ogromni problemi počevši od realizacije svih međunarodnih rezolucija, tako i do sve većih narastajućih vandalističkih napada na romsku zajednicu.

Nedavni vandalska intervencija pripadnika policije u Severnoj Makedoniji ( Bitol ) samo je još jedan u nizu flangrantnih primera kako se postuma sa pripadnicima romske zajednice.

Dali se sa ovim završava problem, ne !  proteklih dana smo svedoci širenja govora mržnje na društvenim mrežama prema romskoj zajednici, fotografisanje i upućene pretnje i objavljivanje fotografija  ljudima koji su učestvovali na protestima, pritisci na građanske aktiviste i to sve od strane Zorana Hristovskog.

Gde je kraj svim nedaćama ! mnogi „aktivisti mudro ćute“

Možda je došlo vreme da “Milicija trenira strogoću”

Vreme je da se dignemo glas !

Nebojša Vladisavljević

Evropske romske novine

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *