Rudić: Autorska prava novinara se ne štite kako je to predviđeno zakonom

Rudić: Autorska prava novinara se ne štite kako je to predviđeno zakonom

Autorska prava novinara se ne štite na način kako je to predviđeno zakonskim okvirom Bosne i Hercegovine i međunarodnim standardima, prije svega Vijeća Evrope i Evropske unije, kazala je danas u Sarajevu generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić tokom konferencije “Zaštita autorskih prava novinara/ki i drugih medijskih djelatnika u BiH”.

Istakla je da se autorska prava štite direktivom EU o zaštiti autorskih prava koja je objavljenja prije dvije godine, a koja govori da je doba interneta doba u kojem se autorska prava moraju štiti na drugačiji i efikasniji način koji će osigurati da novinari i njihova autorska djela budu zaštićena.

Kao jedan od zaključaka te konferencije, Rudić je rekla da postoji potreba unapređenja zakonskih direktiva, što znači da se novinari i mediji moraju uvesti u postojeća dva zakona o zaštiti autorskih i srodnih prava u BiH.

– U tim zakonima se spominju autori načelno, ali pod taj pojam se mogu staviti i novinari i mediji – istakla je Rudić.

Također je naglasila i potrebu jačanja kapaciteta medijskih organizacija i udruženja u zaštiti autorskih prava te istakla da to trebaju biti profesionalne organizacije koje će djelovanjem štititi prava novinara.

Profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku Haris Hasić istakao je da je BiH  još 2010. godine usvojila Zakon o autorskim i srodnim pravima te da je bio usuglašen sa svim značajnijim međunarodnim konvencijama, kao i direktivama Evropske unije do tada.

Smatra da problem predstavlja primjena tog zakona i mehanizama, zbog čega najveće probleme snose novinari, jer sistem očekuje da su ti oni koji će se najviše boriti za zaštitu tih prava.

– Novinari trebaju tražiti zaštitu kada im neko povrijedi autorsko pravo tako što će pokrenuti tužbu. Dok novinari ne počnu shvatati ozbiljno svoja prava, nećemo imati bolju situaciju  – istakao je profesor Hasić.

Također je kazao da Tužilaštvo BiH, koje je nadležno za procesuiranje krivičnih dijela Krivičnog zakona BiH, neozbiljno shvata povredu autorskih prava. Dodao je da i tržišni inspektori ne vrše svoju dužnost u kapacitetu u kojem bi trebali.

Udruženje BH novinari je u saradnji sa partnerima Hayat TV, Dnevnim listom i Srpskacafe-om uz podršku Programa za osnaživanje nezavisnih medija (IMEP projekat) u junu 2019. pokrenulo set aktivnosti sa ciljem efikasnije zaštite autorskih prava novinara i medija kroz unapređenje zakonskog okruženja i profesionalnih kapaciteta medijske zajednice u Bosni i Hercegovini i u skladu sa EU Direktivom o autorskim pravima iz marta 2019.

BH novinari su također pripremili i analizu o autorskim pravima novinara, koja sadrži sistematičan pregled preporuka, deklaracija, pravilnika i zakonskih normi, ali koja i ukazuje na sve nedostatke i ograničenja trenutno postavljenih normativa, što predstavlja polaznu tačku za kreiranje preporuka za unapređenje te oblasti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *