VELIKI IZAZOV! ŠTA ČEKA PREDSEDNIKA VUČIĆA U VAŠINGTONU: Hoće da uklone rampe u trgovini

Uklanjanje barijera koje stoje na putu da se već postignuti sporazumi o obnovi ili uspostavljanju vazdušnog, železničkog i drumskog saobraćaja između Beograda i Prištine, sprovedu u delo, biće jedna od centralnih tema tokom razgovora predstavnika dveju strana u Vašingtonu danas i sutra, a najavljene su i tri oblasti.

Ovo proizlazi iz najava Ričarda Grenela, izaslanika predsednika SAD Donalda Trampa za dijalog, koji je rekao da je ono što je Tramp želeo da uradi je da vidi da li fokus na ekonomski razvoj i otvaranje novih radnih mesta za mlade može “nekako promeniti dinamiku situacije”.

– U četvrtak u raspravu dodajemo čitav niz pitanja koja bi stvorila trgovinu, ekonomski razvoj i radna mesta – izjavio je Grenel tokom preksinoćnog razgovora sa novinarima i bez uvijanja predočio.

– Ako želite razvojne dolare od SAD, onda mora biti napretka na ekonomskom planu, nije fer prema američkim poreskim obveznicima da trošimo svoj novac ako stvar ne funkcioniše – dodao je.

O tome šta bi iz sfere ekonomije sledeće moglo da se pojavi na stolu, za kojim će sedeti predsednik Aleksandar Vučić i premijer privremenih institucija u Prištini Avdulah Hoti, Vladimir Trapara, iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu, kaže da će se Vašington verovatno fokusirati na zajedničke projekte dveju strana koji su izvodljivi i na to da se krene napred posle kršenja CEFTA sporazuma od strane Kosova, što je bio korak unazad. Međutim, Trapara veruje i da su ekonomska pitanja samo uvod u diskusiju o političkim temama.

Inače, tokom debate sa novinarima, Grenel je prokomentarisao zapažanje medija da se “Rusi još oslanjaju na Rezoluciju UN nacija 1244”, tako što je naveo da je problem u prošlosti bio to što se na ovaj proces gledalo linearno sa opaskama “O, Rusi to kažu” ili “Rezolucija Saveta bezbednosti UN”.., zaključujući da “ništa od toga nije važno ljudima koji nemaju posao u regionu”.

– Amerika smatra Kosovo nezavisnim, ali želi da taj status prizna i Srbija, kako bi posle to mogle da urade Rusija i Kina. SAD su spremne da Srbiji nešto daju zauzvrat ako bi to uradila, ali se još ne zna šta – smatra Trapara.

Potpredsednica Vlade izjavila je juče da veruje da je poseta predsednika Vučića SAD prilika da se ponovo pokrenu teme povezivanja i ekonomske saradnje sa Prištinom koje su važne za stabilnost i razvoj čitavog regiona. Prema njenim rečima, ima mnogo prostora za napredak kojeg u prethodnom periodu nije bilo zbog jednostranih poteza Prištine, pre svega zbog uvođenja taksa na robu iz centralne Srbije.

SLEDI – IMOVINA

Dijalog Beograda i Prištine na visokom političkom nivou, uz posredovanje EU, nastaviće se 7. septembra u Briselu, a kako je poručio portparol EU Peter Stano teme će biti rešavanje pitanja manjinskih zajednica, međusobnih finansijskih potraživanja i imovine.

Ovom sastanku prethodiće četvrta runda espertskih razgovora, tokom vikenda, i tu će se razgovarati o već započetim temama – nestalima, raseljenima i ekonomskoj saradnji, a ambicija EU je da se po tim temama postignu dogovori, da bi u ponedeljak mogle da otvore tri nove.

Potpredsednica Vlade je navela i da je izvesno da će ti razgovori biti veoma teški, ali da je dijalog s Albancima neophodan ako se želi bolja budućnost za građane i za čitav region.

– Srbija se, predvođena predsednikom Vučićem, uvek ponašala odgovorno, težeći da kroz dijalog dođe do kompromisnog rešenja, a da u isto vreme čvrsto stoji uz svoj narod na KiM i ne odustaje od svojih interesa, uprkos svim pritiscima – rekla je potpredsednica.

Inače, savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Robert O'Brajan, koji je i domaćin razgovora u Vašingtonu, poručio je sinoć da će predstojeći sastanak predstavnika Beograda i Prištine u Vašingtonu unaprediti mir kroz ekonomsku saradnju.

– Ove važne rasprave unaprediće mir kroz ekonomsku saradnju. Od posvećenosti dijalogu obojice lidera, koristi će imati i Srbija i Kosovo – rekao je O'Brajan.

Izvor: Srbija Danas/Novosti

Evropske romske novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *