Nije časno ćutati !

Poštovani Zaštitniče građana Republike Srbije, predstavnici Unicefa, zaposleni u Centrima za socijlani rad, predstavnici medija, predstavnici nevladinog sektora domaceg i stranog, i ostali građani Republike Srbije.

Na žalost Srbija je milionima svetlosnih godina udaljene od ljudskih prava, a pogotovo od Prava deteta.

Već po ko zna koji put su Prava deteta flagrantno prekršena i svekolika srpska javnost ćuti, bez i najmanje nade da postoji namera da se nešto preduzme.

Ćuti i čeka da pošast prođe, a pošast i strahota same od sebe proći neće.

Koliko puta do sada, i ko sve ima prava da maltretira romsku decu u Srbiju, uz tihu saglasnost skoro svih.

Čast onim pojedincima koji su se usudili dići glavu protiv takvih bestidnih radnji i zlodela.

Dokle građani Srbije u vašoj državi neko sme da kači kameru o glavu romskog deteta-perača prozora na semaforu i uličnih pasa i da snima njihovu svakodnevicu u ime umetnosti.

Dokle, neko sme da šutne i nasrne na romskog dečaka svirača, jer je tobože zauzeo od nekog umetnika ulični prostor za javni nastup.

Dokle, nabildovani konjski dušebriznici smeju da oduzmu konja od romskog dečaka jer ga bičem šibnuo. Dokle nabildovani pseći zaštitnici prete romskom detetu oduzimanjem psa.

Dokle, neki jutjuber vaspitava i prevaspitava romskog dečaka koji prosi na ulici, daje mu poklone i novac i kada dečak ponovo prosi, sjuri se stampedo plaćenicka potera za njim, dok ga ne nateraju da se izvini.

AMAN, građani, dokle?! Ima li kraja tom bezumnom nasilju i zlostavljanju nad romskom decom.

A, okolo tajac. Tmurna tišina, pa čak i nevladinog sektora, a što je još gore i romskog nevladinog sektora, a da ne spominjemo romski nacionalni savet. Nema ko i neće niko da piše tužbe protiv svih tih počinilaca zlodela.

Nema se vremena, nije u projektu, nije tema, nije bitno, prećutimo prćiće.

Očekujemo da se neko od institucija pomenutih u pismu obrati sa tužbom protiv jutjubera, jer to je poslednji javni zločin.

Iako i sada niko ne preduzme ništa, onda je to za tužbu Srbije u Strazburu za njen odnos prema romskoj manjini, a pogotovo prema romskoj dece.

A, to je i za tužbu UNICEF- a koji na ovaj način dezavuiše svoje postojanje i misiju u Srbiju. Ima još uvek zdravorazumskih i časnih ljudi kojima biznis nije ispred prava.

Pravni lek postoji i koraci će biti preduzeti. Ipak, pošto je ovo ko zna koji slučaj po redu u kome se na neki način zlostavlja romsko dete trebalo bi da institucije sistema stanu u odbranu prava svojih građana.

Ne dozvolite dalje zlostavljanje romske dece !

Roma za Rome SAVORE

1 Comment

 1. Vladimir Željko Savić Reply

  NEMA NIKAVE BAJDE OD KOMENTARA ( samo od komentara )
  KAO PRVO ROMI SU NACIJA KOJA JE NAVIKLA ( u proslosti a i sada još uvek ) DA SE KLANJA SVAKOJ VLADAJUČOJ DRŽAVNOJ ORGANIZACIJO KOJA JE NA VLASTI. . KAD MU GAJĐU PSUJE MATER ..ROM MU KAŽE :
  “ Fala TI BRATE “
  Ako ga Gađo pita :
  “JEL MOGU 100 puta da ti psujem i mater i sve šta imaš” … ROM ( ciga ) odgovori :
  MOŽE BRATE , FALA I ZA TO “
  A KAD Rom ( ciga ) Opsuje drugom romu ( cigi ) Mater i deci onda .. se POTEŽU NOŽEVI ILI SE PRAVI CIGANSKI SUD .
  A AKO CIGANSKO DETE DOĐE PLAČUČI DA KAŽE TATI ILI MANU DA GA JE NEKI GAĐO OMALOVAŽAVAO ILI PSOVAO ILI .. nesto sl . Onda TATA ODGOVORI SVOM DETETU :::
  PUSTI GA SINE TO JE LUDI GAĐO . “ Mi smo cigani i moras da ćutiš to su ludi gađovani.
  A STO JE ISTO OPASNO TO JE DA SU ROMI PODELJENI NA :
  IMUĆNE ( koji gledaju na sirote romive sa visine . )
  I NA SIROMAŠNE KOJI SE ZADOVOLJAVAJU ZIVOTOM OD DANAS DO SUTRA. KAD IMAJU NEKI DINAR ONI IGRAJU I PEVAJU A KAD NESTANE I ZADNJI DINAR ONDA AJD U PROSIDBU ILI ULIČNI SVIRKU ILI KRAĐU ILI SLIIČNO .
  E TAKVE ROME NIKO NE MOŽE DA CENI I DA POŠTUJE .
  ROMI SE MEĐUSOBNO NEEEEE POMAŽU I TO JE KLJUČ ZA NJIHOV POLIŽAJ U DEUŠTVU .
  A KOJEKAKVI “Predsednici “ i iorganizatori romske pomoći samo idu na komferencije i blebeću o istoriji roma i nacizmu a rezultati su NULA .
  ( ne kažem da su svi predsednici isti ali uglavnom su i oni LOPOVĆIĆI I STA DOBIJU OD VLADT TO I PODELE SA ISTIM VLASTIM od kojih su tomi dobili pomoć i pojeo vuk magarca .
  Eto pre neki dan je objavljeno da ce gospidja Brnadić da se posveti boljem statusu roma .E PA Sda neka izvoli GOSPODJA BRNADIĆ I NEKA POKAZE STA ZNa .

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *