STOP RASIZMU-LEVIJATAN

Na osnovu nedavnog događaja koji je uznemirio romsku javnos zbog postupaka sve agresivnije grupe pojedinaca i neljudskog ponašanja, navodnih boraca za prava životinja udruženja građana ,,Levijatan” na čijem se čelu nalazi Pavle Bihali, a koji je svojim postupcima pokazao netrpeljivost prema romskoj zajednici oduzimajući u Nišu konja od romske porodice i nedavnog oduzimanja rasnog psa romskoj porodici Garip sa Dorćola.

Očevidac Filip Otović Višnjić je svedok ovog nemilog događaja, a koji je snimak fašističke akcije uz prisustvo 20 pripadnika udruženja Levijatan, objavio na fejsbuk stranici. Oni su optužili mališane porodice Garip da tog psa spremaju za krvoločne borbe i upali su na privatan posed i oduzeli psa, rase američkog stafordskog terijera, a da drugo kuče koje nije rasno, nisu oduzeli.

Na osnovu sve učestalijih, ovakvih događaja gde se striktno udara na romsku zajednicu, novoformirana mreža  ,,Ujedinjeni Romi” na čijem čelu se nalazi gospodin Gratan Prihton iz Londona, najstrožije je osudila ovakvo ponašanje neke neformalne grupe Levijatan, koja sebi za pravo daje ovakvo ponašanje prema romskoj zajednici.

Romi su se širom sveta okupili i sve organizacije i političke partije iz Evrope i sveta osuđuju ovakve napade i pokreću inicijativu za kršenje medjunarodnog prava, rasizam i fašizam pripadnike grupe Levijatan.

U nastavku teksta Partija za kompletnu emancipaciju Roma iz Severne Makedonije na čelu sa političarom Samki Ibraimovski, oglasio se pismom.

PISMO

Sve dok,

Vlada Republike Srbije

Misija OEBS-a u Republici Srbiji

Kancelarije za ljudska i manjinska prava u Srbiji

Kancelarija  za socijalnu inkluziju Roma iz Srbije

Ne preduzme konkretne mere povodom ovog događaja, Romi širom sveta će vršiti pritisak na sve institucije u RS, al i na medjunarodne faktore i činioce, da se ovakve stvari procesuiraju po hitnom postupku.

Takođe se oglasila i novoformirana globalna mreža ,,Ujedinjeni Romi – United Roma” Ujedinjeni Romi, na zahtev političke podrške i prigovora naših aktivista iz Srbije romskom političaru Samki Ibraimovski, povodom poslednjeg incidenta u Beogradu, Ibraimovski su napisali pismeni zahtev Vladi Republike Makedonije. Srbija Ministarstvo unutrašnjih poslova R. Srbije.

Poštovani !

Kao dugogodišnji poslanik Roma u Skupštini Severne Makedonije, predsednik prve romske političke stranke u Makedoniji PCER i generalni sekretar RIPO (Romska interparlamentarna organizacija), snažno osuđujemo svako nasilje nad romskom zajednicom u naselju Dorćol u Beogradu od strane organizacije za zaštitu životinja Levitan Srbija.

Romska politička stranka PCER traži od Vlade Republike Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, da zaštiti ovu etničku zajednicu, koju svakodnevno napadaju izolovane nacionalističke grupe, i da bude zakonski sankcionisana.

Ljuti smo na stav organizacije za zaštitu životinja Levijatan Srbija, koja je dobrovoljno i bez ikakvih naznaka zlostavljanja kućnog ljubimca u vlasništvu romske porodice nasilno uzela psa preteranom silom i pretnjama protiv ove siromašne romske porodice.

Istovremeno, apelujemo na kolege Rome sa političke scene u Republici Srbiji da na adekvatan način pristupe takvim i sličnim incidentima i na vreme reaguju prema državnim i pravnim institucijama u Republici Srbiji.

Dame i gospodo, ovo moje pismo nema nameru da se meša u unutrašnje stvari demokratske susedne zemlje.

Cilj je upozoriti postojeće državne institucije koje imaju svu moć da smanje takve nacionalne ispade i da koriste nasilje i mučenje nad romskom zajednicom u Republici Srbiji.

S, poštovanjem

                                                                                                        Samka Ibraimovski 

                                                                                                            Milorad Popović

Evropske romske novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *