Одбачена кривична пријава против новинарке Ане Лалић

Кривична пријава је била поднета за кривично дело изазивање панике и нереда из члана 343. Кривичног законика

Ана Лалић (Фото: Цензоловка/Лична архива)

Кривична пријава против новинарке портала Нова.рс и чланице Управног одбора Независног друштва новинара Војводине Ане Лалић је одбачена, потврђено је данас агенцији Бета у Основном јавном тужилаштву у Новом Саду.

Кривична пријава је била поднета за кривично дело изазивање панике и нереда из члана 343. Кривичног законика.

Заменица основног јавног тужиоца у Новом Саду казала је да је обавештење о решењу Основног јавног тужилаштва упућено Ани Лалић и њеном браниоцу.

Ана Лалић приведена је 1. априла увече, након чега је провела ноћ у полицијском притвору.

Она је приведена након што је Клинички центар Војводине (КЦВ) обавестио тужилаштво и полицију да је Лалићева својим текстом који је објавила тога дана узнемирила јавност и наштетила угледу те здравствене установе.

„Одвели су је. Пре тога су темељно претурили цели наш стан, и узели су њен лаптоп и оба њена мобилна телефона“, казао је тада њен супруг агенцији Бета.

Ана Лалић је у тексту који је објављен на порталу Нова.рс била навела да КЦВ-у имају проблем са „хроничним недостатком основне опреме и потпуно хаотичним условима рада у време пандемије“.

Портал је цитирао и изјаве медицинског особља, које је тврдило да у КЦВ-у влада потпуни изостанак спровођења протокола и организације, односно да је на снази „више импровизација, него организација“.

Нова.рс је у тексту навела да је покушала да добије коментар званичника Клиничког центра Војводине, као и Покрајинског секретаријата за здравство на наводе запослених у КЦВ-у, али нико од њих није одговорио на питања.

Привођењу Ане Лалић претходило је усвајање Закључка Владе Србије којим је било прописано да је једино Кризни штаб овлашћен да даје званичне информације у свему што има везе са пандемијом, док се све остале информације могу сматрати дезинформацијама и подлећи кривичној одговорности.

Након привођења новинарке и притиска домеће и међународне јавности, влада је повукла спорни закључак.

НДНВ је 16. априла осудио „кампању мржње“ на друштвеним мрежама и дигиталним платформама против Ане Лалић и позвало надлежне институције да коначно развију систем заштите оних који раде у јавном интересу, као што су новинари који поштују Кодекс новинара Србије.

„Упозоравамо доносиоце одлука да је говор мржње досегао такве размере да је друштво у Србији доведено на ивицу сукоба, те да изостанак адекватне реакције може имати погубне последице“, навео је тада НДНВ у саопштењу.

Додали су да су и овај случај пријавили Сталној радној групи за безбедност новинара као и Тужилаштву за високотехнолошки криминал, и најавили да ће пружити правну помоћ колегиници Лалић у намери да пред судом тражи заштиту својих права.

НДНВ је јуче затражио од надлежних државних органа да одговоре због чега се и даље води поступак против новинарке Ане Лалић, као једине новинарке у Европи која је била ухапшена због извештавања о пандемији вируса корона, односно недостатку заштитне опреме у здравственим установама.

„Питамо државног тужиоца на основу чега је настављен поступак против наше колегинице, новинарке портала Нова.рс и чланице Управног одбора НДНВ-а, чак и после признања главног епидемиолога у Кризном штабу Предрага Кона да ипак није било довољно заштитне опреме на почетку, али да се о томе ћутало јер нису хтели да плаше грађане“, пише у саопштењу НДНВ-а.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *