Evropski sud za ljudska prava pokrenuo postupak protiv Srbije zbog izostanka podrške najugroženijima

Romsko naselje, Čukarička šuma; Foto: A11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava

STRAZBUR – Evropski sud za ljudska prava pokrenuo postupak protiv Srbije zbog izostanka podrške najugroženijima u borbi protiv COVID-19, tačnije postupak za izricanje privremene mere Republici Srbiji zbog opasnosti od povrede prava na život i zabrane nečovečnog i ponižavajućeg postupanja prema Romima koji žive u neformalnom naselju Čukarička šuma u Beogradu, saopštila je Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A11.

Oni navode da u ovom naselju stanuje 70 romskih porodica koje su od 1999. godine kada su izbegle sa Kosova prepuštene same sebi, bez ikakvih uslova za život – bez vode, struje i organizovanog odnošenja smeća, okružene šumom.

“U uslovima pandemije koronavirusa, kada se na sve građane apeluje da pojačanom higijenom utiču na usporavanje širenja zaraze i zaštite sebe i svoje porodice, nekoliko stotina ljudi koji ovde žive nemaju nikakvu mogućnost za to”, navodi se u saopštenju.

Oni ističu da su nakon više pokušaja da animiraju Vladu Republike Srbije da hitno preduzme mere za zaštitu najugroženijih i kada nije ostalo drugih načina za skretanje pažnje na probleme ovih ljudi, podnelli zahtev za izricanje privremene mere Evropskog suda za ljudska prava protiv Republike Srbije.

“Evropski sud je postupio po ovom zahtevu odmah i pokrenuo postupak protiv Srbije, čime je jasno potvrđeno da stanje u ovom naselju i izostanak reakcije nadležnih, prestavljaju ozbiljan i realan rizik da dođe do nečovečnog i ponižavajućeg postupanja prema Romima iz ovog naselja i do povrede njihovog prava na život”, navodi se u saopštenju.

Inicijativa A11 je 17. marta uputila Apel Vladi Republike Srbije za hitno preduzimanje mera za zaštitu najugroženijih, a 20. marta, u saradnji sa Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i pojedinim stručnjacima u oblasti socijalnih prava pripremila predlog mera za zaštitu najugroženijih tokom borbe protiv koronavirusa i prosledila ga Vladi Srbije.

Iz Inicijative A11 ističu da na ovaj predlog mera do danas Vlada Republike Srbije nije odgovorila.

“U uslovima vanrednog stanja Evropski sud za ljudska prava je, praktično, jedina instanca kojoj građani Srbije mogu da se obrate radi zaštite svojih prava. Pokretanje postupka za izricanje privremene mere Evropskog suda za ljudska prava podsetnik je Vladi Republike Srbije da ne može više zanemarivati desetine hiljada najugroženijih, posebno pogođenih pandemijom”, ističu iz Inicijative A11 i dodaju da očekuju da Vlada Republike Srbije ne čeka pokretanje novih postupaka povodom stanja u drugim naseljima, već da hitno preduzme korake radi zaštite Roma i Romkinja koji žive u neformalnim naseljima.

Evropske romske novine

1 Comment

  1. Miroljub Totic Reply

    Bas dobro sto ima kome da se obratimo sud u strazburu nije jos upoznat da romski narod zivi u bedi mi najverovatnije umrecemo sto nema sta da jedemo nemozemo izaci da radimo nesto da bi preziveli srpski narod prema romima se ophode sa zgrazavanjem da si otiso da se obrijes uvek neato nedostaje da se vozis taksijem nerado te uskuze ako te usluze mogo bi naoisati jednu knigu o njihovim delima nad ronima sid kad dodjes na sutu vec si izgubio imam dosta i da dokumetujem gde me sudija moli da ne tuzim mafijasa vec da dignem tuzbu i na kraju sudjenja ja sam izgubio i placau kazne imam mnogo orimera sa suda gde sam ja okrivljen mafijasi me prebili sav sam bio modar tuzio ih ponovo sudija poceo staru pesmu ja sam oidigo tuzbu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *