PREMIJER GOSPODIN JANEZ JANŠA

Internacionalni Europski romski & sinti  socijal demokratski centar

Pri osnivanju  sa sedistem u Briselu

Internacionalni Europski romski & sinti socijal demokratski centar Pri osnivanju sa sedistem u Briselu 

Žurni dopis

APEL

 06.04.2020

VLADA REPUBLIKE SLOVENIJE PREMIJERU 

GOSPODIN – JANEZ JANŠA

Poštovani !

Uvaženi premijeru g.Janez Janša srdačno Vas pozdravljamo u ime naše gore navedene medjunarodne organizacije , pri osnivanju sa sjedistem u Briselu-Belgija. Trenutno naša organizacija momentalno broji 60 članica romskih organizacija iz 30 zemalja sa europskih i balkanskih zemalja.

Pišemo Vam ovaj dopis iz saznanja našega člana i delegate sa funkcijom Generalnog sekretara naše organizacija g.Haris Tahirović iz Ljubljane koji je takodjer predsjednik romske organizacije , u Ljubljani.

Gospodin Tahirović  već duže godina je aktivista za naše Rome u Ljubljani -republika Slovenija  , iz saznanja koje nam je dao gospodin Tahirović ovih dana kada je situacija u cijelom svijetu  kolaps sa bolesću Korona Virus , gdje se cijeli Svijet  bori za ljudski opstanak  i ljudske živote.

Tako i naš gospodin Tahirović se bori za zaštitu ljudskih života naših Roma u Sloveniji,  s, obzirom da nitko nije potegnuo pitanje i pružio higijensku  i zdravstvenu zaštitu  Roma koji žive u teškim uvjetima bez električne energije, vode i osnova za ljudski život.

Radi se o prije nekoliko dana kada je počela harati bolest Korona -Virus g.Tahirović je obilazio i donirao našoj romskoj populaciji zaštitne maske, rukavice  te upoznao našu romsku populaciju da budu prinudni da ostaju u svojim domovima .

S obzirom da se  naši Romi bave sa skupljanjem sekundarnim sirovinama te ostalim djelatnostima za opstanak koji ne mogu izaći i privređivati te zaraditi komad kruha za svoju obitelj , što ste i sami upoznati sa time.

Gospodin Tahirović se obratio  te podnio zahtjev Uredu za narodnosti manjina, za pomoć romima u republiku  Sloveniji da se organiziraju općine,  centri , krizni stožeri , sa crvenim križom  da se omogućije romskom narodu , pomoć u hrani i higijenskoj opremi.

Nažalost od strane Ureda za narodnosti manjina na čelu sa  g.Baluha , odgovor je bio da se g.Tahirović  javi policijskoj postaji na razgovor i da izjavu policiji, što  širi nemir i pobunu što je dosta toga utjecalo negativno na kompletnu našu romsku nacionalnu manjinu , a iz čega se da zaključiti  da je to napad na sve Rome ,  kojima se ne želi pomoći iz političkih nesuglasica i istomišljenika, a tako i nepodobnost što znači, da bilo tko tražio ili dao prijedlog  omogućio bih se nekakav  pozitivni odgovor i  pomoć ali  kada je u pitanju  gospodin Tahirović  onda ne dolazi u obzir.

Mislimo da nije vrijeme da se u ovom trenutku bavimo tko je s,kime politički podoban već je  vrijeme da  Vi g.Janša i Vaša vlada poduzimate  zakonske mjere protiv g.Baluha i preispitate o čemu se tu radi zašto je: ukinut romski časopis , romski radio te niz sufinanciranja romskom udruženju iz Ljubljane koju vodi g.Tahirović, smartamoda to nije napad samo na g.Tahirovića nego na slobodne medije i informiranju romskoga naroda. 

Mislimo da nije vrijeme da se potežemo i otežamo situaciju u borbi protiv virusa COVID 19, već  očekujemo u skladu sa Vašim nadležnostima da omogućite svakome zdravstvenu , materijalnu  i moralnu podršku  našim romima u cijeloj Republici Sloveniji.

Od Vas očekujemo  da budemo partneri  i pružimo Vam ruku mira i prijateljstva za  daljnju  suradnju , da doprinesemo i rješavamo cijelokupnu problematiku na obostrano  zadovoljstvo , a ne da se bespotrebno  tužakamo po europskim institucijama i europskim   medjunarodnim sudovima o ljudskim pravima

S ovim dopisom želimo Vas upoznati na dešavanjima,  kao premijera i premijere svih država,  a tako i  vlade republika  zajedno na čelu sa predsjednikom Republika. Nadamo se da će te nam odgovoriti i prihvatiti naše partnertsvo i da se ovakvi slučajevi više ne dešavaju kao što je učinio g.Baluha , neka ovo bude pouka za daljnji rad.

Dopis je napisan u ime osoba koji su načelu svojih romskih organizacija:

Dr.prof.Trajko Petrovski-Srbija  ,  mg. Mehmed Mujić -BiH ,  pravnica Živka Fan-Srbija ,  dr.prof.Rade Vuković -Srbija ,  teolog g.Ljubomir Nikolić -Sr Njemačka,  Prof.Slaviša Jašarević ,  Enes Hrustić -Italija ,  Ćizmić Kasim-Italija ,  Čizmić Fadil -Italija ,  Sali Usein -Francuska,  Branko Petrovski -Sjeverna Makedonija,  Željko Balog-Hrvatska , Branislav Jovičić -Švedska ,  Nenad Jašarević -Belgija,  Fetija Hopić-Njemačka , Kemal Šečić -Hrvatska,  Mile Petrović -Njemačka ,  Ibrahim Gušani -Njemačka.

                                    Unaprijed Vam se zahvaljujemo s poštovanjem !

Momentalni ured  Gušani Ibrahim Untere Frauen str.32 36251 Bad Hersfeld                                                                  Deutschland

Na znanje:

Ured Predsjednika republike Slovenije Uredu za narodnost manjine Svetu romske skupnosti R..Slovenije Ministarstvu  za notranje zadeve  Ministarstvu culture Varuhu človekovih prava Državni zbor republike Slovenije

1 Comment

  1. CIZMIC FADIL Reply

    Cizmic fadil rodzen u sarajvo il 06.10.1960.
    Rezidenciju u itali via antonio sertoli 9/9sca A.16100Genova italia presednik.jedne associazione pod imenom Romni esmeralda tel. 3477215770.Genova Italia

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *