Romi iz dijaspore pomogli svojim sunarodnicima iz Brčkog

Podjela paketa je izvršena u nekoliko romskih naselja na području distrikta. Cerik, Brod, Suljagića Sokak, Novo Brčko i Stari Rasadnik

Organizatori akcije (Foto: Udar)

Uz podršku Omladinskog centra „Vermont“,  juče je romska dijaspora izvršila prvu podjelu humanitarnih paketa za Rome iz Brčkog.

Ljudi iz Danske i Švedske u svom humanitarnom gestu su uz nesebičnu financijsku podršku Roma i iz naše države, transportirali i podjelila pomoć za skoro stotinu romskih porodica.

Iz Vermonta poručuju da je pomoć stigla u dobrom momentu.

Pomoć za Brčko dolazi nam u dobrom trenutku, cijene životnih namirnica se dižu, a Romi koji u ovim momentima nisu u mogućnosti da zarade na bilo kakav načinsu bačeni na sam rub margina, gdje se u pitanje dovodi njihova egzistencija –  kazao je za UDAR Damir Radenković, direktor organizacije.

Podjela paketa je izvršena u nekoliko romskih naselja na području distrikta i to Cerik, Brod, Suljagića Sokak, Novo Brčko i Stari Rasadnik. Organizatori podjele pomoći, romska dijaspora, naglasili su da ovdje neće stati i da će sve dok su oni u mogućnosti nastaviti da pomažu Romima širom Bosne i Hercegovine u ovim teškim vremenima.

Zahvaljujem se svim ljudima koji su nam pomogli i donirali novac da pomognemo našim Romima. Mi smo danas obišli nekoliko romskih naselja u Brčkom, a pomoć za Rome neće stati. Cilj nam je da pomognemo svima koji stvarno nemaju i da njima koliko toliko olakšamo da prehrane sebe i svoje porodice, pogotovo sad kada ne mogu sami zaraditi za to – poručio je  jedan od organizatora iz dijaspore.

Teška situacija za Rome širom Bosne i Hercegovine postala je još teža usred pandemije korona virusa. Ovu činjenicu prepoznali su mnogi iz dijaspore koji nesebičnim zalaganjem nastoje pomoći zajednicama širom BiH.

Ovo sve rade u saradnji sa mnogim romskim i proromskim NVO koje su se u vremenu krize stavile na raspolaganje svojim zajednicama, čineći sve kako bi obezbjedili prijeko potrebnu pomoć za svoje zajednice.

Kada se govori o Brčko distriktu, iz Vermonta su poručili da su u svakodnevnom kontaktu sa svojim partnerima i donatorima, te da će sličnih akcija ponovo organizovati.

(portal-udar.net)

IZVOR Asmir Husić

Evropske romske novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *