Općina Lukavac izdvaja 16.000 KM za romske porodice

Na jučerašnjoj osmoj vanrednoj sjednici Štaba civilne zaštite Općine Lukavac doneseno je nekoliko mjera sa ciljem sprečavanja zaraze korona virusom na ovom području.

Mjesnim zajednicama su osigurana novčana sredstva koja će već danas biti prebačena na račune mjesnih zajednica.

Između ostalog, izdvojena su sredstva u iznosu od 16.000 KM za nabavku prehrambeno-higijenskih paketa koji će biti podijeljeni romskim porodicama u stanju socijalne potrebe.

Podsjetimo, Udar je nedavno pisao da se pojedini Romi na području Općine Lukavac nalaze u veoma teškom stanju, da nemaju nikakvu pomoć te da neki od njih čak nemaju ni hranu.

Inače, jučer je donesen zaključak da se uputi Zahtjev Federalnom štabu civilne zaštite da obrazloži način na koji će se vršiti podizanje ili dostava penzija osobama starijim od 65 godina kojima je naložena zabrana kretanja, te Kantonalnom štabu civilne zaštite zahtjev da obrazlože na koji način će se omogućiti kretanje licima starijim od 65 godina a koja se bave poljoprivredom, pčelarstvom, upravljaju poljoprivrednim mašinama ili obavljaju druge poslove zbog kojih se moraju kretati.

Donesen je zaključak da se uputi Zahtjev prema Ministarstvu zdravstva TK, Federalnom i Kantonalnom štabu civilne zaštite da dostave precizne instrukcije o izolatorijima koji treba da se uspostave u općinama.

U toku je realizacija aktivnosti Crvenog križa na pakovanju prehrambenih paketa koji će u narednim danima biti podijeljeni najugroženijim porodicama sa područja cijele općine Lukavac.

IZVOR D.Mrkić

http://www.portal-udar.net/opcina-lukavac-izdvaja-16-000-km-za-romske-porodice/

Evropske romske novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *