NE GREŠI ONAJ KOJI VERUJE

Svaki dan je nova šansa, ne zaboravite to. Šansa da se zaljubite, šansa da oprostite nekome, da završite započeto, da donesete  odluke. Ako ne želite da gledate TV Korona 24 sata dnevno, onda konačno imate vremena da se posvetite sebi, konačno imate vremena da se posvetite porodici, da čitate, vežbate, osluškujete sebe i svoje misli, sredite stan, bacite nepotrebno, odstranite suvišno, udaljite se od negativnih ljudi…

Pronađite ono što vas ispunjava. Vi niste drugačiji od drugih. Svi imamo iste potrebe.

Pustite omiljenu muziku, ugasite svetlo, sipajte sebi čašu vina i igrajte, igrajte, slavite život. Jer, život je jedan i konačan, bar ovaj, zemaljski.

U ovo suludo vreme imperativ je ostati miran i svoj.

Vreme.. šta znači vreme? Šta je život ? Period od kada se rodimo, pa sve do smrti. Ili, period kada smo istinski bili živi? Život čine i loša vremena, čine ga i loši ljudi, loša , grozna iskustva koja bismo da odbacimo i potisnemo zauvek, zaboravljajući da nas i ona oblikuju i čine nas onakvima kakvi zapravo jesmo.

Kakvi bismo postali da je sve ružičasto, verovatno oholi, gordi i zli, čast izuzecima… Moguće i bahati, lenji i nezadovoljni, jer kad prihvatimo određeno stanje u svom životu i ono nam postane navika, posle nekog vremena želećemo još i još i još, jer, čovek je alav i nezasit, nikad dovoljno srećan.

Uvek će da egzistira nešto čega se mi ne možemo dočepati, a samo to malo nam fali da upotpunimo svoj život, zaboravljajući da cenimo svaki novi dan, zaboravljajući da budemo zahvalni na onome što imamo.. jer, svako od nas ima nešto što neko drugi nema , a nema nešto što drugi ima. Šta  sad? Da li bi trebalo da zavidimo jedno drugom ili da budemo srećni zbog tuđe sreće?

Ne podmećite nogu , ne zabijajte nož u leđa, ne zovite samo kada vam nešto treba!

Da li ste ikada osetili  mržnju, pakost i zavist ? Da li ste ikada osetili negativnu energiju drugog čoveka ?  Neka takvi budu i ostanu stranci u vašim životima, pustite ih, proći ce..

Nije fraza,  lakše je kada se prihvati, oluje dolaze i prolaze, sranja se dešavaju, ljudi će vas varati, lagati, ogovarati, zavidiće vam, radovati se vašim nesrećama, ali vi dignute glave gurajte napred sigurni u sebe i svoje najmilije, samo tako vam ne mogu ništa, samo tako ostaćemo ljudi. Radite ono u šta verujete, neuspeha će biti, ali odustajanja nema, borite se za ono za čim žudite.

Budite dobri jedni prema drugima, svi smo ljudi, beli,  obojene kože, crnci, žuti, muslimani, katolici, budisti, slepi, bolesni, onakvi, ovakvi..

Dosta je podela i mržnje, ne zavađajte, već mirite! Budite srdačni, otvoreni, cenite tuđi trud, gledajte svoja posla, verujte i verovaće vam, volite i voleće vas, jer, neko to valjda uredi sve. Jednoga dana.

Jer, ne greši onaj koji veruje, već onaj koji laže, ne greši onaj koji voli, već onaj koji mrzi, ne onaj koji pruža, već onaj koji krade i otima. Ne greši onaj koji se trudi, radi , pada i ponovo ustaje, već onaj koji leži i komaduje, onaj „ na visini, na nivou “ , koji misli da je bitan, da je veći i važniji od drugoga, onaj koji misli da je sve na prodaju..

Svaki čovek na planeti jede, spava, smeje se, tuguje, plače, radi, vodi ljubav, a ono loše….da ne spominjem. Svi imamo iste potrebe. Pokažite malo saosećanja. Svi smo mi  ljudska bića. Lepa reč ne košta ništa, zagrljaj još manje, pomozite onima kojima je pomoć potrebna, slušajte , razgovarajte..

Ja mogu sve, ja osećam, volim, dajem, učim na greškama, patim, veselim se, plačem… Živim. Čovek sam. Život je lep.

M.Živković

Evropske romske novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *