Kako sa 43 KM prehraniti porodicu i pridržavati se mjera zaštite?

Sa Nedimom i njegovom suprugom živi još, od ukupno sedmero, šestero djece, od kojih troje pohađa osnovnu školu

Mart 20, 2020

Kuća u kojoj živi porodica Pandžić

U Bosni i Hercegovini prema najnovijim informacijama, korona virusom je zaraženo 69 osoba. Broj zaraženih iz dana u dan raste. Da bismo to spriječili, strogo se moramo pridržavati instrukcija koje su nam izdate i na taj način smanjiti mogućnost zaraze.

U Visokom je više od 180 ljudi u izolaciji, a za sada nema zaraženih korona virusom.
Higijena nam treba biti na prvom mjestu, ali nažalost, većina Roma u Visokom nema dobre uslove za život, a kamo li za konstantno održavanje higijene.

Nedim Pandžić iz Visokog, živi u kući napravljenoj od dasaka sa još sedam članova porodice. Uslovi u kojima živi su nezadovoljavajući svakako, a posebno sada u periodu pandemije. Opća je preporuka da se svi moramo pridržavati pravila kako bismo smanjili mogućnost zaraze, ali sa četrdeset i tri marke mjesečno, živjeti normalno i pridržavati se pravila, jednostavno je nemoguće.

Što se tiče korona virusa, znam da ne trebamo izlaziti napolje, okupljati se, da trebamo što češće prati ruke, da trebamo nositi maske, ali kao što vidite, uslovi u kojima živimo nisu dobri i nije lako pridržavati se svega. Upravo nam je komšinica donijela dva sapuna, jer zna u kakvim uslovima živimo. Snalazim se kako znam, sakupljam nešto i sa otpada, od čega imam koristi za sebe i svoju porodicu, ali sada ne smijem ni to raditi s obzirom na situaciju. Jedan dan ako imam, pet nemam, to je surova realnost – rekao je Nedim za naš portal.

Sa Nedimom i njegovom suprugom živi još, od ukupno sedmero, šestero djece, od kojih troje pohađa osnovnu školu.

Živim od četrdeset i tri marke, od šestero djece, troje školujem, a trenutna situacija je katastrofalna. Tri djevojčice su male, idu u školu, a zbog trenutne situacije nastava se odvija putem interneta, a moje djevojčice nemaju pristupa učenju. Nemamo pristup internetu, imam struju i čekam dan kada će  isključiti, jer nemam odakle uplatiti dug – govori Nedim kroz suze Nedim.

Pokušavali su starijim sinovima pronaći posao, ali svi su im davali prazna obećanja. Kome god su se obratili, nisu ništa dobili sem obećanja. Danas su imali još nešto napraviti za jelo, a da li će sutra imati, pitanje je. Kuća u kojoj žive je napravljena od dasaka i kada pada kiša, moraju stavljati kante, jer voda ulazi unutra. Uslovi u kući su ispod svih granica za normalan život, a naročito kada je higijena u pitanju. Nedim i njegova supruga se plaše za naredni period, jer više nemaju novca, a raditi ne smiju, Kako će dalje živiti i na koji način preživljavati, i sami se pitaju.

Svjesni smo trenutne situacije u cijelom svijetu, situacija nije jednostavna za bilo koga, a naročito za osobe koje žive u lošim uvjetima. Trebamo poštovati pravila, ali ne smijemo biti sebični. Nije vrijeme da gledamo nacionalnost, boju kože, vjeroispovijest. Treba pokazti solidarnost i odgovornost prema svima, posebno prema onima kojima je naša pomoć neophodna.

(portal-udar.net)

IZVOR Medina Spahić

Evropske romske novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *